ZIUA NATIONALA A CHINEI: 70 DE ANI DE LA INFIINTAREA REPUBLICII POPULARE

Chinezii sărbătoresc pe 1 octombrie ziua lor naţională, ocazie cu care vor avea o vacanţă de opt zile. Duminică a fost prima zi de vacanţă, iar, potrivit autorităţilor, peste 85 de milioane de oameni au pornit la drum pentru a profita de timpul liber.

Oficialii chinezi estimează că în această perioadă se vor efectua 740 de milioane de călătorii. În cele opt zile de sărbătoare, chinezii îşi petrec timpul în familie, cu mese copioase şi un desert tradiţional, denumit "prăjitura lunii".

Evenimentul este cu atît mai important, cu cît se împlinesc 70 de ani de la înființarea Republicii Populare. Cu această ocazie, liderul Xi Jinping a depus flori la memorialul martirilor, chinezii care și-au dat viața în războiul civil din China.

În 1949, Mao Zedong a declarat înfiinţarea unei noi Chine.

O expoziție de fotografii dedicată celei de-a 70-a aniversare de la înființarea Republicii Populare Chineze și celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme și deschidere a Chinei a avut loc recent şi la Biblioteca Națională a Moldovei.

Cu acest prilej, Ambasada Chinei la Chișinău a donat Bibliotecii Naționale aproximativ 140 de cărți în limbile română, engleză, rusă, semnate de cunoscuți autori chinezi, printre care Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură din anul 2012 și Yu Hua, primul scriitor chinez căruia i s-a decernat, în 2002, premiul „James Yoyce A Ward”.

„Expoziția se concentrează asupra unei colecții de fotografii istorice valoroase semnificative și imagini frumoase care reflectă realizările din domeniile politic, economic, cultural, științific și diplomatic ale Chinei. Putem spune că este sumarul istoric al celor 70 de ani de la înființarea Chinei Noi și 40 de ani de la reformă”, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong.

Ambasadorul a menționat că „în acest an Republica Populară Chineză împlinește 70 de ani de cînd poporul chinez, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, a muncit din greu, a mers într-un pas cu tendințele și treptat a urmat calea de dezvoltare corespunzătoare condițiilor naționale ale Chinei. A creat miracole unul după altul, iar economia și societatea Chinei au suferit schimbări grandioase, obținînd realizări istorice remarcabile”. Totodată, acum 40 de ani, spune Zhang Yinghong, Partidul Comunist Chinez a luat o decizie majoră de a implementa politica de reformă și deschidere, a reunit și a condus poporul chinez să lupte și să înceapă o afacere, a rezistat diferitelor teste și a realizat performanțe imense de dezvoltare.

Oficialul a mai spus că Republica Populară Chineză a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume, cel mai mare comerciant de bunuri, cea mai mare țară industrială, al doilea mare consumator de bunuri și cea mai mare rezervă valutară. „Există o veche zicală chineză ce reprezintă viziunea și moralitatea respectată de națiunea chineză: „Dacă ai avere, împarte-o cu alții”. Chinezii depun tot sufletul în dezvoltarea propriei afaceri și în același timp sînt dispuși să facă tot posibilul pentru a contribui la pacea și dezvoltarea mondială. În 2013, președintele Chinei, Xi Jinping, a propus inițiativa de cooperare „O Centură, Un Drum”, care are scopul să consolideze cooperarea globală cu țările de-a lungul rutei, obținerea de beneficii reciproce și prosperitate comună și să aducă beneficii tangibile popoarelor din fiecare țară. China promovează în mod activ construirea unei economii mondiale deschise, crearea unei comunități a destinului uman, promovează schimbări în sistemul de guvernanță globală și contribuie continuu la pacea și dezvoltarea mondială cu înțelepciunea, potențialul și soluțiile Chinei”, a mai declarat ambasadorul Zhang Yinghong.