ZIUA NAŢIONALĂ DE ÎNVERZIRE A PLAIULUI

Vor fi plantaţi 252 mii de copaci

Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului – „Un arbore pentru dăinuirea noastră” – va fi marcată la 26 octombrie în Republica Moldova. Autorităţile publice locale de nivelul întîi şi doi vor planta în acest sezon 252 mii puieţi, iar cei mai mulţi vor fi sădiţi în municipiul Chişinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Moldsilva, în această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafaţă de 627 ha, la fel vor fi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafaţă de 32 ha şi lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deţinători pe o suprafaţă de 43 ha.

Banii pentru procurarea materialului săditor sînt alocaţi de către Fondul Ecologic Naţional în sumă de un milion de lei. La fel, este posibilă aprovizionarea cu material săditor şi a altor organizaţii de stat şi private inclusiv a populaţiei, contra plată. Cele 31 de pepiniere silvice, cu o suprafaţă totală de 900 ha, dispun de cantităţi suficiente de puieţi. Astfel, se propun 656 mii puieţi de talie înaltă (nuc comun, frasin comun, paltin de cîmp, tei, corn, lemn cîinesc, liliac, etc.).

În anul 2010 prin Decretul preşedintelui Republicii Moldova a fost modificată data marcării Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului – „Un arbore pentru dăinuirea noastră” – şi începînd cu anul 2011 se sărbătoreşte în ultima sîmbătă a lunii octombrie. În întreaga ţară, în perioada octombrie-noiembrie au loc şi alte manifestări pentru sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte importanţa mediului ambiant inclusiv al pădurilor.