Ziua mondiala a risului

Ziua mondială a rîsului se celebrează, anual, în prima Duminică a lunii Mai. În 2017, această zi este marcată la 7 Mai. Inițiativa îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ''Laughter Yoga'' (Hasyayoga), adică terapia prin rîs, el fiind și autorul cărții ''Laugh For No Reason'' (2002) (Rîzi fără motiv). Efectele acestei terapii sunt cît se poate de serioase și importante, conform http://www.laughteryoga.ro/.

În primul rînd, susțin adepții terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin rîs poate schimba în bine starea de spirit după doar cîteva minute. Endorfinele, numite uneori și ''molecule ale fericirii'', sunt substanțe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli. Acestea pot reduce stresul, proprietățile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor în organism poate duce la îmbunătățirea sistemului circulator și întărirea celui imunitar.

În al doilea rînd, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziții în adevărate exerciții de respirație și de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului și la menținerea unui tonus ridicat.

Beneficiile rîsului nu se opresc doar la o stare euforică de moment și îmbunătățirea propriei sănătăți, ci includ o mai bună relaționare cu cei din jur, rîsul fiind o energie pozitivă, de multe ori molipsitoare, care ajută oamenii să lege prietenii sau să le îmbunătățească. Nu întîmplător, printre devizele cluburilor ce practică terapia prin rîs se numără ''Pacea mondială prin rîs'', ''Întreaga lume este o familie'', ''Rîzi și fă-i și pe alții să rîdă'', notează site-ul http://laughteryoga.org/ .

În plus, exersarea rîsului și inducerea constantă a bunei dispoziții ne pot ajuta să trecem mai ușor peste momente de cumpănă. Nu neapărat în sensul bagatelizării acestora, cît mai ales prin adoptarea unei stări mentale pozitive, optimiste și dizolvarea emoțiilor negative precum anxietatea, tristețea sau furia.

Atît cu prilejul Zilei mondiale a rîsului, cît și în cadrul întîlnirilor obișnuite ale cluburilor dedicate rîsului, sunt programate evenimente menite să stîrnească zîmbete și hohote de rîs, precum spectacole de muzică și dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor rîs sau al celui mai lipsit de talent cîntăreț. Principalii ''inamici'' sunt inhibiția, timiditatea, sensibilitatea exagerată și, evident, tristețea sau supărarea.

Primul club de terapie prin rîs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărînd șase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a rîsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curînd granițele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcînd această zi în centrul capitalei Copenhaga. În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Rîs în peste 100 de țări.