ZIUA MONDIALĂ UMANITARĂ

Ziua Mondială Umanitară este marcată la 19 August în fiecare an. Ziua Mondială Umanitară sau Ziua mondială pentru asistență umanitară a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în Decembrie 2008 și a fost marcată pentru prima oară în August 2009.

Campania din acest an, a ONU și a partenerilor săi, pleacă de la premisa ''Lumea are nevoie de mai mult ...''. În fiecare an, la nivel global, dezastrele provoacă suferințe imense pentru milioane de oameni, afectînd îndeosebi persoanele sărace, marginalizate și vulnerabile. Asistenții umanitari se străduiesc să salveze și să ofere sprijin pentru reabilitarea pe termen lung a comunităților afectate de dezastre (naturale, războaie) indiferent unde se află în lume și fără discriminare. Ajutorul umanitar se bazează pe o serie de principii fundamentale, inclusiv umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență.

Răspunsul la situații de urgență este doar un aspect al activității umanitare. Asistenții umanitari sprijină, de asemenea, comunitățile pentru a-și reconstrui viața după dezastre. Noi provocări dificile apar în fiecare an, fiind necesară o finanțare mai flexibilă și o adaptare a acțiunilor umanitare la situațiile concrete.

Data de 19 August, de marcare a acestei zile, a fost aleasă și pentru a aduce și un omagiu asistenților umanitari care și-au pierdut viața, profesînd această meserie. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello și cei 21 de colegi care au murit, la 19 August 2003, într-un atentat cu bombă asupra Canal Hotel din Bagdad, dar și cei 102 de asistenți umanitari ai ONU, care au murit în timpul cutremurului din Haiti din 2010, reprezintă cea mai mare pierdere la acest nivel din istoria ONU. (AGERPRES)