ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DUNĂRII VA FI SĂRBĂTORITĂ LA GIURGIULEŞTI

În contextul Zilei Internaţionale a Dunării, la Giurgiuleşti, raionul Cahul, este preconizat pentru 29 iunie curent un eveniment cu genericul „O nouă viaţă pentru rîul Prut”. Acesta este un proiect filantropic organizat de violonista de origine basarabeană Patricia Kopacinskaia, prin intermediul fundaţiei Naturton şi Fondului Global pentru Natura Sălbatică (WWF) din Germania.

Scopul general al proiectului este de a contribui la conservarea resurselor naturale şi la dezvoltarea durabilă a zonei Prutului Inferior. Ziua Internaţională a Dunării se propune a fi un eveniment public cu implicarea activă a autorităţilor centrale şi locale, organizaţiilor neguvernamentale, experţilor în domeniu etc.

În cadrul manifestării va fi făcut un bilanţ şi vor fi desemnaţi învingătorii concursului de desen “Dunărea şi Prutul Inferior”, lansat anterior de către instituţiile de învăţămînt din raionul Cahul, precum şi ai olimpiadei pentru elevi „Cunoaştem Dunărea şi Prutul?”. Programul prilejuit de Ziua Internaţională a Dunării include recitaluri susţinute de ansamblul etno-folcloric “Giurgiuleanca” şi de formaţia etno-jazz „Trigon”. Pe parcursul zilei, la Giurgiuleşti va fi desfăşurată o expoziţie a meşterilor populari şi a bucatelor din peşte, tradiţionale în zona de sud a ţării.

Ziua Internaţională a Dunării a fost marcată pentru prima dată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional.

Moldpres