ZIUA EUROPEI A FOST MARCATA CU FAST IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE

În zilele de 9-10 mai la Chişinău a fost marcată Ziua Europei, considerată drept sărbătoarea păcii şi unităţii. Cu acest prilej în capitală au fost organizate mai multe evenimente.

Un concert extraordinar, susţinut de Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional de Operă şi Balet, dirijată de Dumitru Cîrciumaru în compania maestrului Eugen Doga, a avut loc pe 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfîrşitul celui de al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.

Compozitorul Eugen Doga a afirmat că ”cele două evenimente - Ziua Europei şi Ziua comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial - sînt sărbători sfinte. Noi facem parte din familia europeană şi mă bucur că sărbătorim această zi”.

La rîndul său, cîntăreaţa de operă Mariana Bulicanu a spus pentru agenţie că ziua de 9 mai este şi a păcii, şi cea a Europei. ”Noi cîntăm pentru toţi, mai cu seamă acum cînd în ţările vecine are loc război. Astăzi, ca altă dată, înţelegem sensul cuvîntului pace”, a menţionat Mariana Bulicanu.

În program au răsunat piese de Bach, Gouinot, Schubert, Beethoven şi alţi compozitori. Programul s-a încheiat cu ”Odă bucuriei”, un fragment din Simfonia nr. 9 a lui Ludwig van Beethoven, care este Imnul Europei, şi a fost interpretat de Mariana Bulicanu şi Tatiana Vîrlan, soliste ale Teatrului Naţional de Operă şi Balet.

În amiaza zilei de 10 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) a fost deschis „Orăşelul european 2015”. La ceremonia de inaugurare au participat preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, prim-ministrul Chiril Gaburici, şeful delegaţiei UE în ţara noastră, Pirkka Tapiola, alţi oficiali.

„R. Moldova este pe un drum care va duce la o societate echitabilă, o justiţie imparţială, or, modernizarea se va face cu implicarea fiecărui cetăţean. UE va sprijini R. Moldova pe această cale pentru că interesul acestei ţări de a trăi în pace şi bunăstare este şi interesul nostru”, a menţionat în discursul său Pirkka Tapiola.

Sloganul manifestării din acest an a fost „Moldova în pas cu Europa”, iar delegaţia Uniunii Europene a pregătit pentru oaspeţi un şir de acţiuni.

În cadrul dezbaterilor publice din PMAN, vizitatorii au putut discuta cu oficiali europeni despre diverse probleme, inclusiv parcursul european al ţării noastre. Tot aici au fost instalate mai multe corturi, unde au fost pregătite şi servite doritorilor specialităţi culinare naţionale din diverse ţări europene.

„Orăşelul european” a întrunit 19 misiuni diplomatice ale statelor membre UE în R. Moldova, fiind prezentate zeci de proiecte realizate în ţara noastră cu finanţare europeană. Totodată, programul a prevăzut o şcoală de limbi europene, acţiuni de divertisment şi instruire pentru copii şi tineri, un master-class de dansuri, expoziţii ş.a.

„Orăşelul european 2015” s-a închis în seara zilei de 10 mai cu un concert susţinut de Orchestra Filarmonicii Naţionale.