ZINAIDA GRECEANII S-A INTILNIT CU LEVENTE MAGYAR, SECRETARUL DE STAT AL DIPLOMATIEI UNGARE

”Am simțit o deschidere foarte sinceră pentru suportul țării noastre pe calea integrării europene și a reformelor. Mă bucur că avem un bun prieten în Uniunea Europeană”, a declarat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Levente Magyar, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei.

”Angajamentele asumate în raport cu partenerii de dezvoltare, inclusiv în cadrul Acordului de Asociere, rămîn chestiuni importante în agenda noastră. Vom continua reformele, inclusiv reforma în justiție, combaterea corupției, vom munci pentru restabilirea integrității teritoriale a statului, vom întreprinde alte acțiuni importante pentru cetățenii noștri. Avem o bună dinamică în relațiile bilaterale și trebuie să o dezvoltăm”, a spus președintele Parlamentului.

Zinaida Greceanîi a menționat că sprijinul ţărilor din grupul Visegrád și menținerea Republicii Moldova în lista statelor prioritare pentru asistența Ungariei este înalt apreciată de autoritățile de la Chișinău.

Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei a menționat că vizita Președintelui Parlamentului este un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Moldova și Ungaria. Levente Magyar a exprimat deschiderea pentru împărtășirea experienței practice acumulate de țara sa în calitate de stat membru al Uniunii Europene. De asemenea, oficialul ungur a menționat că poziția Guvernului Ungariei este similară poziției Comisarului european pentru extindere și vecinătate - de a ajuta Republica Moldova în calea pe care a ales-o.

Oficialii au discutat despre necesitatea creșterii prezenței investitorilor ungari în Republica Moldova, oportunități de investiții și deschidere reciprocă pentru preluarea experienței Ungariei în promovarea diplomației economice.

 

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor al Ungariei

Republica Moldova este interesată de atragerea investițiilor din Ungaria, oferind un cadru fiscal atractiv și condiții bune de activitate, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere și a Parcurilor Industriale, a declarat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Izer Norbert, Secretar de Stat pentru afaceri fiscale, Ministerul Finanțelor al Ungariei.

Oficialii au făcut schimb de opinii despre instrumente fiscale care ajută la protejarea pieței și a producătorilor locali. De asemenea, părțile au discutat despre politicile fiscale și bugetare, precum și reglementări de impozitare și securitate socială. Un subiect aparte abordat la întrevedere a fost lupta cu economia tenebră, fiind reconfirmată deschiderea pentru intensificarea colaborării în lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor.

În Republica Moldova activează 50 întreprinderi cu capital maghiar, investițiile însumînd 68,535 mln. lei. Ungaria ocupă locul 18 după volumul capitalului investit în Republica Moldova.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi efectuează o vizită oficială în Ungaria, la invitația omologului său Laszlo Kover, în perioada 11-14 decembrie curent, în fruntea unei delegații parlamentare care include președintele comisiei agricultură și industrie alimentară Radu Mudreac, vicepreședintele comisiei nominalizate Vladimir Bolea și președintele comisiei administrației publice Vasile Bîtcă.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM