ZINAIDA GRECEANII: MOLDOVA VA APROFUNDA COOPERAREA CU UNIUNEA ECONOMICA EURASIATICA

Conducerea Moldovei intenționează să aprofundeze cooperarea benefică cu Uniunea Economică Eurasiatică. Despre aceasta a declarat Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, într-un interviu acordat pentru „Eurasia Expert”, comentînd obținerea statutului de observator al Republicii Moldova în UEEA, precum și vorbind despre alte planuri de cooperare cu această entitate de integrare.

"După ce a dobîndit statutul de observator în 2017, Republica Moldova a devenit un participant mai activ la aproape toate evenimentele Uniunii Economice Eurasiatice - la nivelul șefilor de stat, al comunităților de afaceri, al experților și acum, după formarea guvernului pro-prezidențial - și la nivelul Cabinetului de miniștri, iar acest lucru este recunoscut de toți.

În același timp, un astfel de accent pe Est nu contravine ideii Președintelui Republicii Moldova de a urmări o politică externă echilibrată și incluzînd economia externă. Moldova intenționează să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă și cu Occidentul", a spus Zinaida Greceanîi.

În același timp, Greceanîi a menționat că întărirea cooperării Moldovei cu Uniunea Eurasiatică și în special cu Rusia este, de fapt, o revenire la poziția de plecare, amintind că regimul trecut a făcut tot posibilul pentru a reduce un beneficiu important atît pentru țară, cît și pentru poporul acesteia de a coopera cu Federația Rusă.

"O atenție deosebită la intensificarea cooperării cu Uniunea Eurasiatică, în primul rînd, cu Federația Rusă, se datorează faptului că în ultimii ani, în special în 2015-2018, această direcție a fost redusă pe cît posibil. Rusia a fost exclusă din numărul partenerilor strategici ai Moldovei în ianuarie 2015, ceea ce nu corespunde intereselor statului nostru. Acum ne întoarcem de fapt la pozițiile de pornire, cel puțin pe doi vectori de dezvoltare ai Moldovei", a declarat Zinaida Greceanîi.

În același timp, șeful organului legislativ al țării a subliniat că „Moldova are acum un avantaj investițional excepțional, fiind membră a două zone de liber schimb, inclusiv cu Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente, dintre care cinci formează UEEA”. „Vrem să înlăturăm restricțiile privind circulația bunurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă, care în țările membre ale UEEA nu există, pe cînd în țările terțe sînt aceste restricții pe teritoriul uniunii economice”, - a spus Zinaida Greceanîi, vorbind despre alte planuri de cooperare a Moldovei cu UEEA.

Sursa: a-tv.md