ZINAIDA GRECEANII: GUVERNAREA AR TREBUI SA SE GINDEASCA LA PENSIILE MAJORITATII CETATENILOR

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a răspuns la întrebarea redacției postului de televiziune Prime: de ce critică reforma pensiei dacă pensia ei personală din 2014 pînă în 2018 a fost majorată? Vă prezentăm răspunsul doamnei Zinaida Greceanîi în întregime:

„În primul rînd, guvernarea nu ar trebui să se gîndească la pensiile deputaților sau a prim-miniștrilor – acestea vor crește în conformitate cu legea, ca urmare a indexărilor anuale. Guvernul ar trebui să se gîndească la pensiile majorității cetățenilor care nu pot trăi pe acele firimituri mizerabile pe care le primesc.

În al doilea rînd, este necesar să se separe în mod clar “realizările” reformei pensiei și a legislației privind pensionarea, care este în vigoare de mai bine de 15 ani. Demonstrarea diferenței pensiei a ex prim-ministrului, acumulată timp de un an nu are legătură cu reforma pensiei de astăzi, în acest caz este vorba despre indexarea care în Republica Moldova s-a acumulat din 2003. Mai mult de atît, remarc că indexarea stabilită în acest an a bătut cele mai mici recorduri – 3,2%, iar acesta și este rezultatul reformei. Chiar și în criza din 2008-2009, Guvernul Greceanîi a  achitat pensionarilor o indexarea în valoare de 17% și 20%.

În al treilea rînd, Partidul Socialiștilor se opune reformei pensiei, împotriva majorării vîrstei de pensionare, a valorizării inechitabile, cînd pensionarii vor primi mai puțini bani. PSRM pledează pentru recalcularea pensiei, celor care s-au pensionat după 1999.

PSRM susține majorarea pensiei în concordanță cu necesitățile pensionarilor pentru ca ei să fie asigurați cu toate cele necesare. De asemenea, guvernarea trebuie să asigure acestora serviciile medicale necesare și medicamente gratuite.

În al patrulea rînd, astăzi noi ne ciocnim cu exodul în masă a lucrătorilor medicali și a altor categorii economice active din țară, inclusiv din cauza că nu cred în reforma pensiilor, nu cred că vor fi asigurați la bătrînețe. Un număr considerabil de oameni primesc salariu în plic anume din acest motiv. Și acesta este un rezultat nemijlocit al reformei pensiei, împotriva căreia pledează Partidul Socialiștilor.”

Sursa: socialistii.md