ZINAIDA GRECEANII: AVEM SANSE REALE DE A OBTINE VICTORIE IN TOATE CIRCUMSCRIPTIILE

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi a vorbit despre finalizarea campaniei de desemnare a candidaților în circumscripțiile electorale pentru alegerile parlamentare, care criteriu a stat la baza selectării candidaților, care va fi strategia PSRM la următoarele alegeri, cu cine va face PSRM coaliții după alegeri dacă nu va avea majoritate parlamentară, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna. Greceanîi, PSRM se apropie de finalizarea campaniei de desemnare a candidaților în circumscripțiile electorale pentru alegerile parlamentare. Care este concluzia generală după activitățile din teritoriu și ce urmează pentru PSRM? 

Z.G.: Procedura de primaries este încheiată deja. Este vorba despre alegerile interne preliminare și stabilirea candidaturilor pentru participarea la alegerile parlamentare, care vor avea loc în Republica Moldova, la 24 februarie 2019. Noi încă nu vorbim despre candidați, ci doar despre persoane care pot participa în calitate de candidați ai PSRM, după ce vor fi aprobați, de către Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor, în calitate de candidați.

Dacă e să vorbim despre rezultatele campaniei, a trecut foarte dinamic, bine organizat, concomitent cu mitingurile de protest împotriva politicii distrugătoare din ultimii 9 ani a guvernării euro-unioniste. Participanții la miting, care sînt membri de partid, cît și persoanele benevole, cărora nu le este indiferentă soarta țării noastre și împărtășesc totalmente poziția Partidului Socialiștilor privind toate subiectele, au susținut unanim toate candidaturile înaintate de către conducerea PSRM.

Vreau să remarc persoanele care au fost selectate în urma primaries, sînt membri activi ai Partidului Socialiștilor, care au stat la baza recreării PSRM, în mare parte aceștia sînt conducătorii organizațiilor teritoriale de partid. Băștinașii localităților îi cunosc foarte bine, deoarece ei sînt mereu alături de oameni și cunosc toate necesitățile, bucuriile acestora. Este un pas bine gîndit din partea noastră, deoarece sondajele din teritoriu arată că oamenii vor să vadă propriul candidat în Parlament, care trebuie să fie o persoană bine cunoscută, la care pot apela pentru rezolvarea problemelor proprii.

Ceea ce vor avea în comun toți candidații PSRM la alegerile parlamentare – nu sînt oameni din afară, ci reprezentanți ai partidului, toți ei vor participa la alegeri sub simbolul de partid – sub stea.

T.: Cînd veți anunța candidații pentru circumscripțiile: Rusia, Europa, și America? Dar pentru regiunea transnistreană?

Z.G.: Candidații vor fi numiți în urma rezultatelor întîlnirii cu diaspora, pînă la 24 decembrie. Mai este timp.

T.: Cîți dintre candidații propuși de PSRM pe circumscripții credeți că au șanse reale de a învinge?

Z.G.: PSRM va avea 46 de candidați pe circumscripțiile electorale din țară, doi candidați în Transnistria și cîte un candidat pentru diaspora din SUA, Rusia și UE. Astfel, PSRM va înainta candidați în toate circumscripțiile electorale. Și avem șanse reale pentru a cîștiga în toate circumscripțiile electorale. Noi nu începem campania în prag de alegeri, așa fac alte partide, noi lucrăm sistematic cu oamenii. Eu deja am menționat anterior că reprezentanții noștri sînt bine cunoscuți în circumscripțiile lor electorale, oamenii nu-i cunosc doar din auzite, dar datorită faptelor concrete.

T.: În genere, care criteriu a stat la baza selectării candidaților?

Z.G.: Noi am făcut un sondaj în teritoriu, am ținut cont de doleanțele locuitorilor circumscripțiilor și înaintăm acei oameni care sînt bine cunoscuți de către locuitorii din circumscripții.

T.: Cîți candidați din circumscripții electorale se vor regăsi și pe lista națională de partid? Există deja o listă stabilită în acest sens?

Z.G.: Vom avea o listă de partid, ca și celelalte partide, care va fi formată din 53 de candidați, dintre care 40% vor fi femei, așa cum prevede legea. Întocmirea listei este încă în proces. Dar deja pot să afirm că pe această listă se va regăsi și președintele partidului, și secretarul executiv al PSRM.

T.: Care va fi strategia PSRM la următoarele alegeri parlamentare?

Z.G.: Principala noastră strategie este lucrul direct cu oamenii, din casă, în casă. Baza va fi platforma electorală, care va fi aprobată de către Consiliul Republican al PSRM după ce va fi dat startul oficial al campaniei electorale.

T.: Ce șanse reale sînt ca PSRM să preia puterea de unul singur? Dar și ce șanse sînt să guverneze cu cineva?

Z.G.: Noi am spus acest lucru de nenumărate ori: avem intenția de a obține majoritatea la alegerile parlamentare și să ne luăm responsabilitatea asupra noastră în procesul de guvernare a țării. Muncim în această direcției, depunem tot efortul să ajungem la inima fiecărui alegător. În realitate, doar Partidul Socialiștilor apără cu adevărat interesele cetățenilor simpli, în decursul mai multor ani. Acest lucru stă la baza activității noastre atît la nivel național, cît și internațional, apărăm interesele cetățenilor țării noastre în procesele de judecată, în cadrul consiliilor de toate rangurile, în parlament, de la tribunele internaționale. Toate celelalte partide își au propriile interese.

T.: Cu cine va face PSRM coaliții după alegeri, dacă nu va avea majoritate parlamentară?

Z.G.: Noi vom face coaliție doar cu poporul Republicii Moldova.

T.: Pe cît de reale sînt alegerile parlamentare anticipate?

Z.G.: Încă este prematur să vorbim despre acest lucru. Sîntem convinși că poporul Republicii Moldova va da dovadă de înțelepciune și va alege un Parlament destoinic.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine