ZINAIDA GRECEANII A VORBIT DESPRE ROLUL PSRM DIN CADRUL COOPERARII INTERPARLAMENTARE A STATELOR CSI

Președintele Partidului Socialiștilor din RM, Zinaida Greceanîi a venit cu un discurs astăzi, în cadrul conferinței internaționale ”Rolul interacțiunii dintre fracțiunile partidelor și blocurilor politice din cadrul cooperării interparlamentare a CSI”, care are loc la Moscova, în Duma de Stat a Federației Ruse.

Zinaida Greceanîi a remarcat că, astăzi, crește importanța uniunilor regionale ale statelor care se află în condiții egale de dezvoltare și care împărtășesc aceleași sisteme de valori. În decursul a mai multor ani, o asemenea uniune este Comunitatea Statelor Independente.

”Cineva a văzut această Comunitate drept o uniune temporară pe fostul teritoriul al URSS, un instrument în așa-numitul ”divorț civilizat”. Partidul Socialiștilor, pe care îl conduc, este categoric împotriva unei asemenea abordări. Noi am pledat și pledăm pentru continuarea procesului de integrare a țărilor din spațiul eurasiatic și consolidare unor astfel de uniuni, cum ar fi Comunitatea Statelor Independente”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Pentru Partidul Socialiștilor este foarte importantă participarea activă a Republicii Moldova în cadrul tuturor structurilor CSI, a reiterat președintele PSRM.

”De aceea, în ciuda tuturor deciziilor distructive ale conducerii Parlamentului nostru, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova participă la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, unde reprezentanții noștri vin din cont propriu. Sîntem convinși că după alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 24 februarie 2019, noul plen al Parlamentului Republicii Moldova va reveni la participarea deplină în cadrul Adunării Interparlamentare a statelor Uniunii”, a spus Zinaida Greceanîi.

Ea a remarcat că un rol considerabil în dezvoltarea cooperării îl au relațiile bilaterale dintre țările participante, inclusiv la nivel interparlamentar. Ca exemplu pozitiv, Zinaida Greceanîi a citat activitățile grupului Interparlamentar de Prietenie ”Moldova-Rusia”, care îl prezidez, din partea Moldovei. Anul trecut, la ședința acestui grup, pentru prima dată au participat reprezentanții conducerii Adunării Populare a Găgăuziei.

De asemenea, este foarte importantă cooperarea dintre partenerii politici ale statelor CSI, care la fel, pledează pentru dezvoltarea proceselor integraționiste pe teritoriul Comunității. ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, în acest proces de cooperare și dialog interpartinic, este mai activ decît oricare alt partid moldovenesc”, a spus Zinaida Greceanîi.

Ea a menționat că, PSRM, în persoana conducătorului său, acum Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a încheiat în iunie 2014, un acord de colaborare cu partidul ”Spravedlivaia Rossia” în persoana președintelui său, Serghei Mironov. În iunie 2017, a fost semnat un acord cu partidul ”Edinaia Rossia”, în persoana lui Dmitri Medvedev.

PSRM a încheiat și dezvoltă cu succes relații de cooperare cu partidele de la conducerea altor state – membri CSI. În special, au devenit parteneri ai PSRM, Partidul Republican al Muncii și Justiției din Belarus, Partidul Social-Democrat din Kîrgîstan, Partidul ”Eni Azerbaidjan”.

Zinaida Greceanîi a reiterate că, acordurile cu partidele statelor-membre ale CSI cuprind un spectru larg de cooperare. ”Este foarte important ca această cooperare permite acordarea ajutorului oamenilor simpli, care se află într-o situație dificilă. În special, oricare cetățean al Republicii Moldova poate beneficia de asistență juridică gratuită în orice oficiu al partidului ”Spravedlivaia Rossia”. De un asemenea serviciu pot beneficia și cetățenii Federației Ruse în oficiile PSRM”, a declara președintele PSRM.

Ea a menționat că, doar cooperarea cu partenerii altor state se bazează pe politica externă echilibrată, urmărită de către PSRM. ”Considerăm că este indamisibil să prietenești cu cineva împotriva altcuiva. Poziția noastră este împărtășită de majoritatea covîrșitoarea a cetățenilor Republicii Moldova. Acest principiu este foarte important anume astăzi, cînd se încearcă atragerea țării noastre în NATO și alte blocuri militare”.

Spre final, Zinaida Greceanîi a reiterat că, colaborarea partidelor în cadrul CSI este doar o parte a procesului amplu de interacțiune dintre țările noastre la toate nivelurile și am exprimat speranța, că acest proces va continua.

Sursa: socialistii.md