ZINAIDA GRECEANII A DECLARAT DESPRE NECESITATEA DE A SCHIMBA MODELUL ECONOMIEI MOLDOVENESTI

Delegația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a participat la conferința „Istoria PCC, reformele structurale în domeniul ofertei“, în timpul vizitei sale de lucru în Republica Populară Chineză, care a avut loc în perioada 24-29 mai.

În discursul său, Zinaida Greceanîi a caracterizat economia moldovenească. Ea a menționat că timp de aproape 26 de ani de independență, Moldova așa și nu a reușit să rezolve multe probleme pe plan economic. Iar în ultimii 8 ani, țara a cunoscut de două ori un declin economic, și acest lucru s-a întîmplat din motive interne.

”În această situație, economia și bugetul țării nu mai poate funcționa fără împrumuturi externe și granturi. Timp de mai mulți ani, ponderea resurselor externe depășește 30% din bugetul de stat. Datoria externă totală a țării este de 98% din PIB. Țara este dependentă de împrumuturile externe”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Potrivit președintelui PSRM, este necesar de întreprins măsuri urgente de îmbunătățire a situației în aproape toate domeniile. Avem nevoie de un program complex privind ieșirea economiei din criza prelungită. Ea a menționat că Partidul Socialiștilor are un astfel de program.

„În timpul alegerilor prezidențiale din anul 2016, platforma preelectorală a candidatului nostru – actualul președinte al țării, Igor Dodon, de asemenea, s-a bazat pe programul actualizat al dezvoltării Republicii Moldova pînă în anul 2020”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Președintele Partidului Socialiștilor a numit principala problemă a economiei moldovenești – un model bazat pe consum, importuri și credite externe. „De asemenea, este important faptul că, în loc de o dezvoltare multivectorială, în ceea ce privește prioritățile economiei externe, guvernarea, neținînd cont de realitate, s-a orientat spre calea pro-occidentală. Apropo, acest lucru se integrează complet în modelul occidental al unei lumi unipolare.

Toate aceste lucruri trebuie stopate. Ar trebui să trecem la un model bazat pe producția internă, investiții și exporturi. Și respectiv să revenim la o dezvoltare echilibrată, între Est și Vest”, a declarat Zinaida Greceanîi.

De asemenea, ea a menționat că în Moldova, un astfel de partener ca Republica Populară Chineză va fi întotdeauna binevenit – ca creditor și investitor.

„Sînt ferm convinsă că achiziționarea unui astfel de creditor ca China va permite să scapăm de dictatele organizațiilor financiare internaționale, precum și într-o măsură mai mare să promovăm modernizarea Moldovei“, a declarat președintele PSRM.

De asemenea, ea a menționat că Republica Moldova se află într-o situație dificilă, dar nu disperată. Zinaida Greceanîi a enumerat măsurile deja luate de către socialiști și liderul lor – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

În concluzie, Zinaida Greceanîi a subliniat că Moldova trebuie să aplice din reformele economiei RPC, ceea ce va permite ridicarea la un nou nivel a cooperării între țările noastre și va consolida economia moldovenească.

Sursa: socialistii.md