ZIMBABWE: PRESEDINTELE MUGABE SI VICEPRESEDINTELE DESTITUIT, IN CONTACT, ANUNTA ARMATA

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sînt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Șeful de stat major, generalul Constantino Chiwenga, autorul unei lovituri de forță în noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, a chemat populația la "calm" și "răbdare", în ajunul unor noi manifestații anti-Mugabe, omul forte al țării începînd din anul 1980.

Sîmbătă, zeci de mii de oameni au cerut în stradă demisia celui mai în vîrstă șef de stat în exercițiu din lume (93 de ani).

Armata a preluat controlul țării după destituirea lui Emmerson Mnangagwa. Odată cu plecarea acestuia forțată, calea părea eliberată pentru prima doamnă a țării, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta să îi succeadă în funcție soțului său. Un scenariu inacceptabil pentru armată.

După această lovitură de forță, șeful statului și-a pierdut rînd pe rînd susținătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF, care urmează marți să declanșeze o procedură de destituire a lui.

În 37 de ani de putere, foarte finul tactician Robert Mugabe nu a fost vreodată atît de slăbit politic, dar el refuză încă să cedeze puterea, notează AFP.

În timp ce negocierile păreau ajunse într-un punct mort, generalul Constantino Chiwenga a anunțat luni seara "contacte între președinte și fostul vicepreședinte". "Evoluții încurajatoare", conform acestuia.

Emmerson Mnangagwa, plecat în exil după îndepărtarea din funcție, este "așteptat curînd în țară", a precizat Chiwenga.

În cadrul discuțiilor dintre armată și președinte, "mai multe garanții au fost date", iar președintele Mugabe "a acceptat o foaie de parcurs" pentru o ieșire din criză, a asigurat generalul menționat, fără a da mai multe detalii.

Conform mai multor analiști, bătrînul lider, acuzat de încălcări ale drepturilor omului și de corupție, tergiversează discuțiile cu scopul de a obține garanții privind imunitatea sa.

Sursa: Agerpres