ZILELE CULTURII SPANIOLE LA CHIŞINĂU

La Centrul Cultural „Gaudeamus” din Chişinău, pe 8 octombrie, au fost inaugurate Zilele culturii spaniole. Evenimentul cuprinde o selecţie de filme, realizări de succes ale cinematografiei spaniole şi este prilejuit de Ziua Naţională a Regatului Spaniei, sărbătorită pe 12 octombrie.

În discursul său, Silvia Radu, directorul Companiei „Gas Natural Fenosa” şi consul onorific al Regatului Spaniei în Republica Moldova, a salutat reprezentanţii comunităţii spaniole şi pe toţi participanţii la eveniment.

„Cu această ocazie, deschidem şi Festivalul limbii spaniole, limbă care, după cea chineză, este cea mai vorbită de pe glob – are aproximativ 500 de milioane de vorbitori. În curînd, ca şi engleza, ea va deveni o limbă de comunicare internaţională. Institutul Cervantes organizează la Chişinău cursuri de limbă spaniolă cu certificare internaţională, la care pot participa toţi doritorii”, a declarat consulul onorific al Regatului Spaniei la Chişinău.

În prima zi, la Centrul Cultural „Gaudeamus” a fost proiectată pelicula „El Sur” („Sudul”), un film renumit, realizat în 1983 de către regizorul Victor Erice. Pe 9 octombrie, spectatorii au vizionat filmul „Bajo las estrellas” („Sub stele”), pe 10 octombrie – pelicula „El Bola” („El Bola”), iar pe 11 octombrie va fi proiectată pelicula „Tapas” („Tapas”). Cele patru proiecţii sînt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română. Intrarea este liberă.

Zilele culturii spaniole la Chişinău se vor încheia cu un concert de chitară, care va fi prezentat, pe 12 octombrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, de către David Martinez Garcia.

Manifestările sînt organizate de către Centrul Cultural „Gaudeamus”, în colaborare cu Compania „Gas Natural Fenosa”, Ambasada Spaniei în Republica Moldova cu sediul la Bucureşti şi Institutul Cervantes.