ZILE JAPONEZE LA CHIŞINĂU

Cei care doresc să afle din secretele culturii şi artei japoneze sînt invitaţi să participe la o serie de evenimente dedicate „Zilelor Japoneze” la Chişinău. Timp de trei zile, de pe 29 septembrie pînă pe 1 octombrie, Midori Yamada, maestră a Institutului de Ikebana „Ikenobo” din Kyoto, Japonia, va dezvălui arta ikebanei, arta picturii Sumi-e şi ceremonia ceaiului. „Zilele japoneze” sînt organizate de către Centrul de cultura şi artă japoneză „Ikenobo”, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova.

Pe 29 septembrie, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău, Midori Yamada va dezvălui publicului din Moldova străvechea artă a ikebanei şi va povesti despre cea mai veche şcoală de ikebana din Japonia, care a celebrat 552 de ani de la fondare în acest an. Evenimentul va începe la ora 18.00, intrarea va fi liberă.

Zilele japoneze vor continua pe 1 octombrie, în incinta Bibliotecii Naţionale cu o serie de ateliere de ikebana, găzduite de aceeaşi Midori Yamada. Seria de workshop-uri se va desfăşura la ora 15.00. Intrarea va fi liberă.

Potrivit maestrei, oamenii din fiecare epocă au fost fascinaţi de flori. „Acum 500 de ani, maeştrii Ikenobo din Japonia au ajuns să perceapă florile ca fiind mai mult decît frumos, ele reflectînd trecerea timpului şi sentimentele din inimile oamenilor. Istoria ikebanei cuprinde atît tradiţionalul, cît şi modernul, cele două fluxuri interacţionînd continuu. Ikebana este arta de a aranja plantele tăiate şi scoase din natură, astfel încît să denote o nouă frumuseţe. Ca un poem sau tablou realizat cu flori, ikebana exprimă atît frumuseţea florilor, cît şi frumuseţea spiritului uman. Este o filozofie a vieţii”, spune Midori Yamada.

Midori Yamada a activat mai bine de 20 de ani în Rusia şi în ţările CSI în calitate de reprezentant al Institutului „Ikenobo”, iar în 2008 a fost decorată cu ordinul Soko-Kyokujitsu (Ordin de merit) de Împăratul Japoniei.

Zilele japoneze au fost lansate în 1998, la iniţiativa Centrului de cultura şi artă japoneză „Ikenobo”. Principalul obiectiv al evenimentelor este promovarea culturii şi artei japoneze în Moldova.

Sursa: IPN