ZIARISTUL TUDOR ARGHEZI

„Este adevărat că viaţa este un lucru trist şi tragic”

Marele poet român Tudor Arghezi (n. 21 mai 1880, Bucureşti - d. 14 iulie 1967) spunea: ”A înjura este o artă literară tot atît de spinoasă ca şi lauda“. Şi-a folosit talentul literar dezvoltînd pamfletul ca specie jurnalistică în presa românească.

”Pamfletul se învîrteşte în jurul obiectului cu oarecare frumuseţe de corb: între două zboruri circulare, ciupeşte, zgîrie, înţeapă, rupe. Pamfletul se lucrează cu undreaua, cu peria de sîrmă, cu răzătoarea sau cu fierăstrăul bijutierului; şi uneori, în clipele supreme, cu sculele măcelăriei”, spunea Arghezi despre pamflet.

Despre ziaristul Arghezi se spune că detesta ipocrizia din breaslă. „Gazetarii noştri sînt doar profesionişti. Ei se duc la punga mai mare şi la reuşita imediată. Munceşti zece ani într-o redacţie, cu directorul tău, cot la cot. S-ar crede că o simpatie v-a legat şi îndatoriri îndelungate. Dimpotrivă, într-o bună zi, sau redactorul pleacă, sau directorul îl concediază pentru că un candidat neprevăzut îi propune servicii cu preţ scăzut. Nici o părere de rău, nici o îmbrăţişare, nici o nevoie de a strînge legăturile mai mult, de a le face eterne între tovarăşii de pînă ieri. Este adevărat că viaţa este un lucru trist şi tragic, dar omul dispune de resorturi mari ca să facă din ea un apostolat sau o bucurie“, spunea poetul.