ZBORUL MH370: UN APROPIAT AL VICTIMELOR FRANCEZE CERE O ANCHETA ASUPRA PASAGERILOR

Un apropiat al victimelor franceze ale zborului MH370 Malaysia Airlines dorește ca justiția din țara sa să ancheteze în legătură cu pasagerii din avionul Boeing 777 a cărui dispariție rămîne unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației civile, relatează AFP.

Pînă în prezent, numai un singur fragment de aripă a fost găsit în iulie 2015 pe insula franceză Reunion din Oceanul Indian, însă soarta aparatului Boeing 777 rămîne necunoscută la aproape doi ani de la dispariția sa.

Pe data de 8 martie 2014, 239 de pasageri și membri ai echipajului s-au îmbarcat pe aeronavă la Kuala Lumpur cu destinația Beijing. Printre aceștia, patru rude ale lui Ghyslain Wattrelos: soția lui, Laurence, 51 de ani, fiica sa de 13 de ani, fiul său de 17 ani, și prietena acestuia din urmă.

Magistrați francezi au mers în Malaezia în decembrie, unde s-au întors 'cu multe documente', a afirmat Ghyslain Wattrelos care întotdeauna și-a exprimat îndoiala în legătură cu teza accidentului.

În opinia sa, anchetatorii francezi trebuie să analizeze înregistrarea video cu îmbarcarea călătorilor: "Ei trebuie să verifice numărul persoanelor care intră. Acesta corespunde cu numărul pasagerilor? Sînt persoanele de pe pașapoarte?".

Ancheta malaeziană nu a găsit niciun element suspect referitor la pilot sau copilot. Însă, Wattrelos susține că sînt necesare verificări suplimentare în legătură cu cei doi pasageri iranieni care călătoreau cu pașapoarte false. Potrivit Interpol, unul intenționa să meargă la mama și fratele său în Germania, celălalt dorea să ajungă în Suedia.

O altă solicitare a lui Wattrelos: comunicarea de către autoritățile malaeziene a datelor obținute de radarele militare, precum și pe cele ale Inmarsat.

Conform datelor obținute în cadrul anchetei, avionul a dispărut de pe ecrane în sudul Vietnamului, după un ultim contact cu Kuala Lumpur, la ora 01:19, cînd un membru al echipajului a încheiat comunicarea spunînd "noapte bună".

Sursa: Agerpres