Zbigniew Brzezinski, consilier SUA pentru securitate nationala in mandatul lui Jimmy Carter, a incetat din viata

Fostul consilier american pentru securitate naţională Zbigniew Brzezinski, un susţinător al unei politici externe dure în administraţia Carter, a murit Vineri, la vîrsta de 89 de ani, a anunţat familia sa, citată de Reuters. Fiica lui Brzezinski's, Mika, a scris pe reţelele de socializare că tatăl său a murit liniştit, fără a oferi alte detalii.  

Brzezinski, fiul unui diplomat polonez, a fost consilier pentru securitate naţională în toţi cei patru ani ai preşedinţiei lui Jimmy Carter. El l-a ajutat pe Carter să facă faţă mai multor crize internaţionale, printre care revoluţia iraniană în urma căreia a fost îndepărtat de la putere şahul, luarea a 52 de americani ostatici la Teheran şi o misiune eşuată de salvare, precum şi invazia sovietică din Afganistan. În calitate de consilier pentru securitate naţională, Brzezinski, pe care Carter l-a recrutat din mediul academic, a interpretat numeroase dintre mişcările făcute de URSS în politica externă drept dovadă că sovieticii nu sunt de încredere.  

Această atitudine l-a pus de multe ori în conflict cu cei mai apropiaţi consilieri ai lui Carter: secretarul de Stat Cyrus Vance, care a militat pentru un Tratat de Limitare a Forţelor Strategice (Strategic Arms Limitation Treaty, SALT-2) cu Moscova, precum şi cu secretarul Apărării Harold Brown, care a pledat pentru acordul SUA-URSS de a limita forţele convenţionale în Europa.

Atunci cînd trupele sovietice au invadat Afganistanul, Brzezinski a sprijinit înarmarea rebelilor afgani, în replică la invazie. Poziţia sa dură privind relaţiile SUA-URSS a determinat ziarul sovietic Pravda să îl denunţe drept un “inamic al detensionării relaţiilor”. Deşi era sceptic în privinţa motivelor şi obiectivelor sovietice, Brzezinski a susţinut relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi China, care au culminat cu o vizită la Beijing în Iunie 1978. Şase luni mai tîrziu, Carter a anunţat o decizie de a relua relaţiile diplomatice cu China.  

Opinia lui Brzezinski faţă de URSS este posibil să fie fost influenţată de experienţele sale din copilărie. Născut la Varşovia, pe 28 Martie 1928, el a fost dus în copilărie în Canada, unde tatăl său servea ca diplomat. Atunci cînd comuniştii au preluat puterea în Polonia, la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, familia sa a rămas în Occident.   Brzezinski a obţinut doctoratul de la Universitatea Harvard în 1953 şi a devenit cetăţean american în 1958.