Xi Jinping lauda modul in care tara sa a gestionat criza COVID: "China a ajutat la salvarea a milioane de oameni in intreaga lume"

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a omagiat, Marţi, pe "eroii din războiul poporului chinez împotriva COVID-19", lăudînd felul în care ţara sa a gestionat această criză, pe care a calificat-o drept "o provocare", scrie Agerpres.

Sfidînd acuzaţiile Statelor Unite şi ale altor ţări că eşecurile înregistrate în faza iniţială a pandemiei au permis o răspîndire mai rapidă a coronavirusului, Xi Jinping a spus că Beijingul a acţionat tot timpul într-un mod deschis şi transparent şi că a adoptat măsuri decisive care au salvat vieţi.

"China a ajutat la salvarea a zeci de milioane de oameni în întreaga lume prin acţiunile sale practice, arătînd dorinţa sinceră a ţării de a construi un viitor comun şi o comunitate pentru omenire", a spus Preşedintele chinez, la o ceremonie la Marea Sală a Poporului la Beijing.

El a afirmat că ţara sa este prima mare economie care revine la creştere în timpul pandemiei, un fapt pe care îl consideră a fi o dovadă a rezistenţei şi vitalităţii Chinei.

Xi Jinping l-a premiat pe Zhong Nanshan, înalt consilier medical şi expert în coronavirus care a contribuit la stabilirea strategiei Chinei împotriva COVID-19, cu Medalia Republicii, cea mai mare onoare a ţării.

Nu a existat însă nici o menţionare a lui Li Wenliang, doctorul care a fost pedepsit pentru că a transmis informaţii despre noua boală infecţioasă din Wuhan şi a cărui moarte de COVID-19, în Februarie, a declanşat indignare la nivel naţional, comentează Reuters.

Propaganda oficială, preluată în cor de media de stat, creditează de cîteva luni Partidul Comunist Chinez (PCC) şi modul în care a reacţionat pentru cvasi-eradicarea virusului de pe teritoriul naţional, remarcă AFP, care aminteşte că, oficial, China înregistrează doar 4.634 de morţi de COVID-19 de la izbucnirea epidemiei.

Autorităţile chineze s-au confruntat cu critici în ţară şi în străinătate în primele zile ale pandemiei, unii spunînd despre apariţia COVID-19 că ar fi ”Cernobîlul chinez”.

Autorităţile locale din Wuhan, oraşul unde a fost identificat prima dată coronavirusul, au fost acuzate că au acoperit primele informaţii, ceea ce a întîrziat reacţia de urgenţă a ţării cu cel puţin două săptămîni.

Însă pe măsură ce infectările s-au răspîndit în întreaga lume, iar numărul lor a scăzut la nivel intern, Beijingul a devenit mai sigur pe el, opunîndu-se investigaţiilor internaţionale asupra originilor pandemiei şi spunînd că acţiunile sale rapide au permis să se cîştige timp pentru ca celelalte ţări să se pregătească.