Washingtonul anunta noi restrictii privind neproliferarea la adresa Iranului si reinnoieste derogarile

Washingtonul a anunţat Vineri noi „restricţii” privind programul nuclear civil iranian, cu scopul de a creşte presiunea asupra Teheranului, şi a reînnoit derogările pentru trei proiecte în curs de desfăşurare în cadrul acordului din 2015 din care Preşedintele Donald Trump a retras SUA, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Începînd cu 4 Mai, orice asistenţă destinată extinderii centralei nucleare de la Bushehr dincolo de reactorul existent”, construit de Rusia,”va fi pasibilă de sancţiuni” americane, a anunţat, într-un comunicat, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat Morgan Ortagus. „În plus, orice activitate vizînd transferul uraniului îmbogăţit în afara Iranului în schimbul uraniului în stare naturală va fi pasibilă de sancţiuni”, a adăugat Ortagus, care a cerut Teheranului să înceteze îmbogăţirea uraniului. Totodată, a asigurat că Washingtonul nu va mai tolera ca Iranul să stocheze apa grea produsă peste limitele autorizate.

În acelaşi timp, Administraţia Trump a reînnoit derogările la sancţiunile impuse, permiţînd Rusiei, Chinei, Franţei şi Marii Britanii să continue programele destinate împiedicării Iranului de a reactiva fostul program de înarmare nucleară, informează Reuters.

Perioada derogărilor pentru cele trei proiecte în curs de desfăşurare în sectorul nuclear civil iranian a fost scurtată de la 180 la 90 de zile. Este vorba, în afara centralei de la Bushehr, de reactorul cu apă grea de la Arak, transformat sub controlul comunităţii internaţionale pentru a face imposibilă producerea de plutoniu în scop militar, precum şi de situl subteran de îmbogăţire a uraniului de la Fordo.

În cadrul acordului nuclear din 2015 (semnat de Iran cu SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), Teheranul a acceptat să îşi transforme instalaţiile nucleare de la Arak şi Fordo astfel încît să devină mult mai dificilă utilizarea lor pentru producerea de materiale fisionabile destinate armelor nucleare.