Washington Post si The Economist, despre Romania: ”Inca un pas spre erodarea democratiei”

Două dintre cele mai respectabile publicații la nivel internațional, Washington Post și The Economist, trag un semnal de alarmă în privința situației tensionate din România, cauzată de partidul de guvernămînt - PSD.

Washington Post: ”Încă un pas spre erodarea democrației din Europa Centrală”

Într-un editorial publicat de Washington Post, se arată că erodarea democrației din Europa Centrală, care se face încet, dar sigur, a mai avansat cu un pas săptămîna trecută, după ce ”Guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept”.

Jurnaliștii americani precizează că, după ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, forțele Poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe participanții la proteste, pe jurnaliști și chiar pe cîțiva turiști israelieni.

Peste 400 de oameni au fost răniți, ”ceea ce reprezintă o cifră șocantă pentru o țară care este membru al Uniunii Europene și al NATO”, mai notează Washington Post.

”Folosirea violenței a fost ultima tactică a partidului de guvernămînt, Partidul Social Democrat, în ceea ce a fost o campanie neîncetată de încercare de a se proteja de consecințele unei activități infracționale. Cel mai mare beneficiar al său este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări penale la activ, inclusiv una în luna Iunie, pentru că a pus resursele PSD pe statele de plată ale Guvernului. Iar acest rezultat a fost mulțumită eforturilor intense ale Laurei Codruța Kovesi, șeful Direcției Anticorupție, pe care România a creat-o în urmă cu 5 ani, la presiunile Uniunii Europene. Per total, doamna Kovesi și echipa sa a cîștigat prin condamnările a peste 1.000 de oficiali, inclusiv 9 foști miniștri și zeci de parlamentari.

Ea a fost recompensată prin forțarea demisiei, luna trecută, de către echipa domnului Dragnea, care de asemenea a aprobat legi ale dezincriminării infracțiunilor și a slăbit puterea independenței procurorilor și judecătorilor. Veștile bune sunt că românii obișnuiți, la fel ca cetățenii Poloniei care s-au opus unei încercări similare de acaparare a puterii guvernamentale, s-au opus”, se mai arată în editorialul The Washington Post.

Publicația mai subliniază faptul că, deși popularitatea PSD și a liderului său Liviu Dragnea sunt în scădere, următoarele alegeri parlamentare din România sunt abia peste 2 ani.

”Iar asta înseamnă că democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii. Comisia Europeană ar trebui să mărească presiunea asupra Guvernului pentru a anula sau chiar pentru a amenda drastic noile legi. Iar Administrația Trump ar trebui să-i sancționeze pe oficialii români implicați în cazuri de corupție și în actele de violență împotriva demonstranților pașnici, conform Actului Magnitsky, care a fost conceput pentru a aborda astfel de abuzuri. O realizare istorică, consolidarea democrației în fostele state comuniste din blocul sovietic, este în pericol acum în România, Polonia și Ungaria. Iar națiunile occidentale, care au ajutat la asta, trebuie să facă mai mult decît să privească” - este concluzia jurnaliștilor americani de la Washington Post./ George

The Economist: ”Se poate lupta cu corupția într-unul dintre cele mai corupte state din UE?”

La rîndul lor, britanicii de la The Economist, o altă publicație prestigioasă, fac o analiză a situației din România, din perspectiva evenimentelor vioelente din 10 August de la București. Astfel, cei de la The Economist au postat pe pagina lor de Facebook un material video în care explică celor care îi urmăresc pe pagina de socializare ce se întîmplă în această țară din Europa estică. Video-ul are și un scurt comentariu din partea autorilor:

Ce trebuie făcut pentru a curăța un stat corupt? Într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, un procuror a preluat agenda publică, condamnînd peste 1.000 de oficiali români”, spun jurnaliștii britanici, care precizează că Laura Codruța Kovesi a condus DNA în lupta cu corupția din România.

În video-ul The Economist se arată cum ”protestatarii se luptă cu poliția pe străzi, furioși împotriva Guvernului, în ceea ce ei văd ca o cultură a corupției guvernamentale”. (Sursa: Pro TV.ro)