Wall Street Journal: Ungaria respinge presiunile SUA de a diminua influenta Moscovei si a Beijingului. Viktor Orban: Vrem sa avem o politica externa neutra

Premierul Viktor Orban le-a transmis diplomaților americani că Budapesta dorește să urmeze o politică externă neutră, și nu să se supună cerințelor Washingtonului, scrie Wall Street Journal, citată de site-ul b92.net. Potrivit presei americane, premierul ungar a făcut această declarație, luna trecută, la o întîlnire cu ambasadorul SUA. Orban a spus că nu este deloc de acord cu presiunile americanilor menite să diminueze influența Moscovei și a Beijingului, acuzate de spionaj cibernetic în Europa, afirmînd că dorește ca țara sa să fie „neutră precum Austria”.

În schimb, Orban curtează intens China pentru a o face să investească în infrastructura informațională a Ungariei. De asemenea, premierul ungar se opune negocierilor la nivel ministerial între NATO și Kiev din cauza obiecțiilor Budapestei față de noua lege a educației din Ucraina, despre care Guvernul ungar spune că  Budapesta reprezintă o ucrainizare forțată a minorității maghiare.

În ultimele săptămîni, Statele Unite au încercat să convingă ceilalți membri NATO să facă pași mai importanți în contracararea spionajului cibernetic chinez. Washingtonul a mai încercat în ultimele luni să obțină sprijinul partenerilor din alianță pentru o susținere mai consistentă a Ucrainei în confruntarea cu Federația Rusă, Viktor Orban s-a opus ambelor demersuri.