Vulnerabilitatile guvernantilor in fata conspirationistilor

Pandemia există, dar de ce este transformată într-o ”vedetă” mondială unică?

Mihai CONȚIU

Existența unui număr imens de oameni stresați psihic de pandemie și restricțiile sociale impuse se datorează și Guvernelor. Stresul tot mai presant îi împinge pe mulți pe culmile disperării, unii alegînd să se sinucidă. Conștient sau nu, anume Guvernele sunt cele care contribuie esențial la instaurarea unei obsesii generalizate, în care oamenii, ca o rutină zilnică, urmăresc înfricoșați statisticile oficiale cu cei nou infestați și decedați.

Tocmai motivele despre care vom vorbi facilitează apariția a tot mai multe grupări care promovează teorii ale conspirației. Membri acestora neagă existența coronavirusului ori spun că e controlat, afirmă că e vorba despre o conspirație mondială, care are obiectivul secret de control total asupra populației planetare, prin introducerea de cipuri oamenilor, sub pretextul vaccinării, și multe alte acuze halucinante. Inevitabil, aceste teorii conspiraționiste generează proteste stradale împotriva restricțiilor sociale impuse de către guvernanți populației pentru a o proteja.

Generic vorbind, Guvernele acționează legitim, însă riscă enorm pentru că propriile măsuri impuse populației se pot întoarce distructiv împotriva lor.

În fața acestei pandemii cumplite, Guvernele sunt puse într-o situație pentru care nu au nici o calificare ca s-o rezolve de așa manieră încît să-i mulțumească pe toți. Guvernanții ”experimentează responsabil”; populațiile experimentează și ele, dar sub autoritatea guvernărilor. În mod absolut inevitabil, credulitate mulțimii planetare îi transformă pe oameni în ”ținte disputabile” între ”responsabilitatea guvernamentală” și liderii grupărilor adepte ale teoriei conspirației.

Aceștia din urmă sunt și cei mai periculoși adversari ai ordinii sociale sănătoase și, firește, ai Guvernelor. Masa de ignoranți planetari este imensă numeric în raport cu mințile chibzuite. Au fost, sunt și vor fi întotdeauna ”genii populiste” pentru care ”imperiul prostiei” este vital pentru a ajunge la Putere, a deveni dictatori… (președinta Maia Sandu este unul dintre cele mai ilustrative exemple).

La nivel de responsabilitate, sub presiunea guvernărilor și a conspiraționiștilor sunt medicii aflații în linia întîi a frontului. Conspiraționiștii au ajuns pînă acolo încît să vorbească despre o ”dictatură medicală”. Aceștia, conștienți că deformează adevărul, nu admit că medicii sunt ”soldații cu arma în mînă” care ne apără pe toți, inclusiv pe ei. Ar fi prea mult dacă s-ar vorbi și despre o ”dictatură a companiilor farmaceutice”. Cineva calificat trebuie să investească în cercetare și producția de antidoturi. Prin urmare, trebuie să-și recupereze investiția, să-și plătească angajații și să aibă și un profit pentru a-l investi în alte eventuale atacuri pandemice neștiute.

Una dintre vulnerabilitățile guvernanților în fața conspiraționiștilor e aceea că au transformat pandemia într-o ”vedetă” națională și internațională incontestabilă. Prin comunicatele difuzate, oamenilor li se induce, zilnic, ”certitudinea” că, de peste un an, toți oamenii mor pe capete doar din cauza pandemiei. De aici și psihoza colectivă! Imaginea morbidă, apocaliptică din statisticile oficiale zilnice nu-i dă omului simplu nici o șansă de a privi în ansamblul național și planetar. Da, pandemia e o calamitate sanitară globală teribilă, iar pentru asta trebui să fim teribil de precauți. Cu toate acestea sau în pofida existenței pandemiei nimicitoare, Guvernele nu ar trebui să ne ofere zilnic doar statistici cu cei contaminați și decedați din cauza pandemiei.

Pe glob, zilnic, luați împreună ori separat, în unele cazuri, mor mai mulți oameni din pricina altor diagnostice – cancer, vicii alcoolice ori tabagice, foamete etc., etc. Prin urmare, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea de a face comparații, evaluări, pentru ca Guvernele să nu fie suspectate că ascund ceva și că, premeditat, vor să-i facă pe oameni să fie obsedați exclusiv de spectrul pandemic, pentru ca adepții teoriei conspirației să nu triumfe, în paralel cu statistica victimelor pandemiei, să ne fie oferite și statisticile celor decedați din alte motive, dar și a celor internați din cauza altor diagnostice decît cel de coronavirus.

Doar astfel Guvernele ar putea deveni mai puțin vulnerabile în fața conspiraționiștilor care neagă pandemia, incită la proteste împotriva vaccinării etc.! Precizăm că lipsa altor statistici decît cele legate de pandemie este unul dintre argumentele forte ale conspiraționiștilor destabilizatori. Rezistența în fața pandemiei ar fi mult mai puternic motivată dacă ar fi inclusă într-o ”normalitate statistică” alături de alte cauze de boli și decese. Sub umbrela ”vedetismului absolut al răului” reprezentat de pandemie, în lipsa unei cunoașteri de ansamblu, ne temem că ”mor motivați” cu mult mai mulți oameni decît ce-i care nu au șanse reale să scape cu viață. Nu ne mai tratăm de bolile noastre, ci ne păzim înfricoșați doar de pandemie și ”murim exclusiv din cauza ei”!