VOT IN PRIMA LECTURA PENTRU COMPENSATIA DE 428 DE LEI LA LUMINA PENTRU DOUA LUNI

Proiectul care prevede că statul va acorda fiecărui consumator casnic o compensație în valoare de 428 de lei pentru consumul de energie electrică pentru lunile aprilie și mai a fost votat în primă lectură. Deputații din opoziție au criticat faptul că această compensație urmează să fie alocată tuturor, nu doar celor care într-adevăr au nevoie de acest sprijin. Ei au solicitat ca pentru lectura a doua să fie revăzute categoriile care să beneficieze de compensația respectivă, poate chiar într-o valoare mai mare.

Unul dintre autorii inițiativei, deputatul socialist Petru Burduja, a declarat că aceste calcule reies din consumul mediu de energie electrică în lunile februarie și martie. Compensația la energia electrică urmează să fie achitată în două tranșe egale – pînă pe 25 mai și pînă pe 25 iunie.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor urmează să aloce tranșele necesare compensației, în mărimi egale, pe contul furnizorilor de energie electrică. Furnizorul de energie electrică urmează să atribuie la conturile personale (NLC – numărul locului de consum) ale consumatorilor gospodăriilor casnice (persoane fizice) tranșele mijloacelor financiare acordate de către MF.

Conform datelor estimative, la implementarea proiectului de lege vor fi necesare mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat, în sumă de 532 959 286 de lei, reieșind din consumul mediu.

Sursa: IPN