Vot final pentru anularea sistemului electoral mixt

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate sau livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. La fel, vor putea vota cu pașapoarte expirate. Parlamentul a votat astăzi, 15 August, în lectura a treia ˗ finală, proiectul de lege care prevede anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional, transmite IPN. Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarații de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau a ocupa funcții publice.

În ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior. Împreună cu anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, deputații au votat micșorarea plafoanelor donațiilor pentru campania electorală. Plafonul donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală este de șase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii în cazul persoanelor juridice. Donațiile în numerar sunt permise pînă la trei salarii medii pe economie, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. Noile prevederi permit să facă donații și cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării. În cazul lor, donațiile nu pot fi mai mari de trei salarii medii lunare pe economie.

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare. Acesta va fi de 5% pentru un partid, 7% pentru un bloc electoral şi 2% pentru un candidat independent.