VORONIN BATE TOBA, IAR GHIMPU CÎNTĂ TARE

Aceste pocituri politice rău mirositoare...

Autor: Kurt SOLOVIOV

Sîmbătă, 26 Octombrie, Mihai Ghimpu a făcut cîteva declaraţii unui reporter de la „Unimedia”, declaraţii care deja n-ar mai trebui să ne mai mire, ci doar să ne facă să-l privim cu dispreţul cuvenit oricărui individ care-şi vede propriile interese mai presus decît cele ale ţării şi, mai ales, ale oamenilor cărora le cere să-l voteze. Ghimpu chiar că ne crede de proşti, ca şi alde Petrenko şi Tkaciuk.

Aventura politică începută în 2009 l-a afectat cumplit – crede cu tărie că chiar este un politician autentic, că are ce spune, că a făcut ceva pentru oameni, că este necesar ţării şi Universului şi că este unicul care poate conduce această ţară. „Una fumăm şi alta vorbim”, spunea marele Tudor Arghezi. Aşa-i şi Ghimpu – îi pasă lui de această ţară la fel cum este îngrijorat de nivelul scăzut de trai al locuitorilor din Somalia!

Printre altele, fiind vorba despre noi strategii în viitoarea campanie electorală, iată ce a declarat acest politician improvizat şi prefăcut: „Pe noi nu ne interesează dreapta, stînga, centrul, dacă furi, dacă nu reprezinţi interesele cetăţeanului şi cauza naţională, înseamnă că trebuieşti bătut. Ce am cîştigat că am bătut în comunişti şi au cîştigat alţii? Noi a fost cei mai duri faţă de comunişti şi ce au cîştigat cetăţenii? Eu voi lupta ca să cîştige PL, nu mă mai interesează alţii. După tot ce s-a întîmplat, nu mai menajez pe nimeni!”. Asta a spus Mişa Ghimpu.

Hoţul strigă „hoţii”, iar asta în contextul în care parcă n-am şti sau bănui fără să ne înşelăm ce fel de „interese ale cetăţeanului” reprezintă liberalii şi comuniştii în Consiliul Municipal Chişinău CMC), cît „l-a costat” pe Dorin Chirtoacă nevotarea demiterii lui de către Consiliu în şedinţa de săptămîna trecută, în a cărei Ordine de Zi, în afară de acel vot, toate celelalte puncte vizau numai atribuiri de loturi de pămînt... Dar ministrul său devotat Anatol Şalaru cam ce bani a făcut el pe la ministerul pe care cu onoare l-a muls? Iată ce scrie presa electronică despre ministrul cu burtă şi barbişon:

„Anatol Şalaru lua sume impunătoare de bani pentru a angaja oameni în Ministerul Transporturilor, la fel şi în instituţiile subordonate ministerului. Mai ales la eliberarea CEMT-lor. (CEMT se eliberează pentru transportatorii auto, cei care tranzitează anumite ţări pentru a livra marfa). Aici la fel este o mare încălcare a legii, precum şi a drepturilor omului. Un CEMT ajunge să coste la noi, în republică, circa 3.000 de euro, pe cînd costul legal al unei autorizaţii e de 700 de euro anual şi 60 de euro lunar.

Un grup de transportatori afirmă că, pînă în 2009, pentru a obţine o autorizaţie CEMT, se plătea mită de aproximativ 1.000 de euro per autorizaţie. Din 2009, însă, mita deja se ridică în jurul a 3.000 de euro şi fiecare autorizaţie se eliberează doar în schimbul mitei. Din 2009 pînă în 2012, s-au eliberat, în medie, 4.800 de autorizaţii. Un simplu calcul matematic ne dă posibilitatea să vedem că s-au furat circa 14.400.000 de euro.

Peste 14 milioane de euro! Nu-i rău… Desigur, nu-i rău pentru Şalaru, Ghimpu şi alţi cîţiva liberali nici de stînga, nici de dreapta, nici de dedesupt, nici de deasupra… Acum nu vă pute corupţia din gură? Alianţa neformală dintre PL şi PCRM din CMC, dar funcţională cînd este vorba despre o multitudine de avantaje personale şi de partid, se va consolida şi în viitoarele alegeri generale. Desigur, de ochii proştilor se vor preface că nu se ştiu. Pentru asta Valerică Munteanu va sări de formă cu gura la comunişti în Parlament şi va turui tot felul de „anticomunisme”.

„Ce am cîştigat că am bătut în comunişti şi au cîştigat alţii..., ce au cîştigat cetăţenii?, se întreabă cu făţărnicie Ghimpu. Răspunsul este simplu de tot: Doar el şi nepotul său au avut de cîştigat! Ce au cîştigat cetăţenii atît timp cît el a fost preşedinte interimar de ţară şi preşedintele Parlamentului? Ce au cîştigat locuitorii Chişinăului de cînd Chirtoacă este primar? Supărarea mare a lui Ghimpu vine din aceea că ar fi vrut să fie etern în fruntea ţării. La fel ca Vladimir Voronin! Parcă-s fraţi gemeni, căci ambii reuşesc să mai prostească anumiţi oameni „pe limba lor”!!

Cînd spune că nu mai menajează pe nimeni, Ghimpu se gîndeşte doar la unica lui obsesie – Vlad Filat şi PLDM.

Veţi vedea că vor fi singurii cu care Ghimpu „va lupta” în viitoarea campanie electorală! „Interesul meu este să conving cetăţenii că PL este cel mai bun şi că trebuie să mizeze pe noi. Eu nu voi mai chema cetăţenii să voteze pentru altcineva. Gata!”, a decis Ghimpu.

Cine lucrează cel mai mult pentru integrarea europeană? Miniştrii şi deputaţii PLDM. Concluzia se vede de la o poştă: Ghimpu nu vrea integrare europeană pentru că nu va mai fi nimic atunci. Nu mai nimereşte în Parlament pentru că oamenii nu au pentru ce să-l voteze încă o dată!

Tot el mai crede că singura diferenţă între comunişti şi actuala coaliţie de la Putere este acea că actuala guvernare continuă să meargă pe calea integrării europene. Dacă merge pe această direcţie, tu, Ghimpule, de ce îi pui piedici?! „În administrare nu este diferenţă. Să hrăneşti oamenii cu integrarea europeană, dar de aici să bagi mână şi să iei nu este corect”, a mai spus după ce s-a trezit din somnul propriilor frustrări.

Păi, măcar între actuala Putere şi PCRM este o diferenţă, una majoră, de importanţă vitală pentru viitorul ţării. Marea problemă a lui Ghimpu însă este că între PL şi PCRM nu este absolut nici o diferenţă, inclusiv, aşa cum sugeram mai sus, între liderii acestor două formaţiuni. Ambele formaţiuni nu sînt nici de stînga, nici de dreapta, nici... Vor doar la putere!

Un lucru se impune a fi precizat: De cîte ori Ghimpu îl atacă obsesiv pe Filat, aduce aminte de Vamă, în contextul în care PLDM-ului i-a revenit dreptul de a numi factorii de conducere de acolo. Diversiunea poate prinde doar la cei neinformaţi sau obtuzi ca şi Ghimpu. Statistic vorbind, cele mai mari probleme la Vamă au fost pînă în 2009. Sistemul în sine nu a fost creat de PLDM, statul a moştenit acest sistem de la comunişti. Viorel Melnic (acum al lui Dodon) ştie despre ce-i vorba! Anume cu acest sistem bine înşurubat, împămîntenit de guvernarea comunistă a trebuit să lupte actualii guvernanţi, iar aici nu-i vorba doar despre Vamă, ci şi de structurile, sistemele de Sănătate, Învăţămînt, Agricultură, Armată, MAI, Procuratură etc. Aceste structuri au fost recreate şi subordonate exclusiv clanului comunist care a guvernat ţara 8 ani.

Aşa ceva nu se schimbă peste noapte. Nu poţi înlătura cu uşurinţă oamenii din posturile pe care le ocupă, indiferent că este vorba despre certitudini probate sau nu ori despre mentalităţi. Tocmai cu mentalităţile oamenilor din aceste structuri au de furcă actualii guvernanţi. În Codul Muncii nu există prevederi care să permită instituţiilor statului să concedieze oamenii din cauza unor mentalităţi birocratice, retrograde şi inerte de tip comunist. Furăm toţi, de la mic la mare, dar ne place să dăm vina pe unul care e la vedere, în cazul dat pe Vlad Filat. Dar ce să mai vorbim atîta timp cît chiar Ghimpu este exponentul perfect al unor astfel de mentalităţi?