Vor fi scintei la Washington?

Donald Trump și Angela Merkel se întîlnesc astăzi la Casa Albă

Astăzi, Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel se întîlnesc la Casa Albă, o întrevedere la care se va decide soarta relației transatlantice cu un președinte american care a promis să pună "America pe primul loc", transmite DPA.

Trump și Merkel vor avea o serie de abordări pe chestiuni de apărare, comerț și securitate și vor găzdui şi o masă rotundă privind pregătirea vocațională cu oameni de afaceri americani și germani de top. Cei doi lideri vor mai susține şi o conferință de presă comună.

După cum bine se ştie, Angela Markel a luat poziții divergente față de Donald Trump în legătură cu numeroase teme, de la rolul organizațiilor internaționale la primirea de refugiați, însă este de așteptat ca ambele părți să diminueze potențialul de conflict pe măsură ce vor ajunge să se cunoască mai bine, comentează DPA.

Trump ar urma să reitereze apelul ca aliații europeni să își asume un rol mai puternic în cadrul NATO și să îi ceară sfaturi lui Merkel în legătură cu gestionarea relației cu Rusia, potrivit unor oficiali de la Casa Albă. Pe agenda discuțiilor se vor afla și cooperarea în probleme de securitate și contraterorism, precum și chestiuni economice și comerciale în contextul apropierii Summitului G20 din Iulie de la Hamburg. Merkel va dori, de asemenea, să discute despre situațiile din Siria, Libia, Afganistan și Ucraina, precum și despre lupta împotriva terorismului și politica față de refugiați.

Unul dintre subiectele cheie vor fi cel mai probabil controversata promisiune a lui Trump de a pune "America pe primul loc" și poziția sa privind acordurile comerciale. Merkel este o susținătoare a acordurilor de liber-schimb și a deschiderii piețelor.