VOR FI INMATRICULATI IN COLEGII SI SCOLI PROFESIONALE PESTE 22 DE MII DE TINERI

Peste 22 de mii de tineri vor fi înscrişi în colegii şi şcoli profesionale în anul 2015.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi la Chişinău viceministrul în exerciţiu al Educaţiei Loretta Handrabura a anunţat că admiterea în colegii şi şcoli profesionale va începe pe data de 16 iulie, concomitent cu admiterea în licee. În anul curent pentru colegii a fost rezervat un plan de admitere de 9065 de locuri, dintre care 4309 sînt cu finanţare bugetară, iar 4021 – cu finanţare pe bază de contract.

Potrivit sursei citate, cele mai multe locuri – 1161, au fost repartizate pentru medicina generală. Alte 670 sînt pentru specialităţile transport auto, 505 - pentru informatică, 485 – pentru contabilitate, 271 – pentru pedagogie preşcolară, iar 250 – pentru asistenţa socială.

”În cazul colegiilor candidaţii au dreptul să participe la concursul de admitere concomitent la trei specialităţi, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţămînt, dar pot fi înmatriculaţi la o singură specialitate din cele pentru care au optat”, a menţionat Loretta Handrabura.

Admiterea în colegii se va încheia pe data de 8 august, rezultatele urmînd să fie afişate pînă la 10 august. În perioada 11-13 august se va desfăşura concursul repetat pentru locurile rămase neacoperite, iar rezultatele finale vor fi anunţate pînă la 15 august.

În cazul şcolilor profesionale planul de admitere prevede 11 mii de locuri, inclusiv 9701 cu finanţare de la buget şi 1299 – pe bază de contract. Alte 180 de locuri au fost repartizate pentru instituţiile private.

Admiterea în şcolile profesionale se va încheia pe data de 14 august, urmînd ca rezultatele să fie anunţate pînă la 16 august. În perioada 17-20 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, iar anunţarea rezultatelor finale se va face pînă la 25 august.