VOM PLĂTI MAI PUŢIN PENTRU CĂLDURĂ?

Revoluţie în sistemul termoenergetic al capitalei: CET-urile sînt unite cu „Termocom”-ul

Săptămîna trecută, Guvernul a acceptat propunerea Ministerului Economiei şi a hotărît să contopească cele două centrale electrice de termoficare din Chişinău (CET-1, CET-2) cu întreprinderea municipală „Termocom”care aduce apă caldă şi energie termică pe timp rece în casele locuitorilor capitalei.

Care a fost scopul şi ce vor avea de cîştigat chişinăuienii? Va deveni gigacaloria mai ieftină după ce aceste trei întreprinderi se vor contopi într-o societate pe acţiuni, după cum prevede hotărîrea respectivă a Guvernului? De ce a insistat Ministerul Economiei mulţi ani pentru o asemenea decizie şi de ce forţează lucrurile acum?

Guvernul RM, în partea constatativă a hotărîrii sale evidenţiază că acest lucru se face „…în scopul creării condiţiilor economice favorabile pentru prestarea serviciilor de alimentare cu energie termică în mun. Chişinău…”. Iar Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, ai cărui subordonaţi au scris textul acestei hotărîri, a tălmăcit sensul acestei bucăţi de fraze. După dînsul, urmează să se obţină o economie de cîteva milioane de dolari SUA doar în urma fuziunii celor trei administraţii într-una singură. Ulterior, se contează pe economii anuale de 10-15 milioane dolari SUA care vor pica, potrivit calculelor lui Lazăr, graţie reducerii pierderilor pe care le admit cele trei întreprinderi. Bunăoară, se ştie că în conductele „Termocom”-ului se pierd peste 20 de procente din căldură.

Ministrul Economiei insistă ca fuziunea acestor întreprinderi să se producă cît mai repede, pînă în ultimele zile ale anului curent, pentru că în conformitate cu spusele lui Valeriu Lazăr, în caz contrar Republica Moldova ar rata 40 milioane de dolari SUA pe care este dispusă să ni le dea Banca Mondiala pentru înfăptuirea acestui proiect, bani foarte ieftini şi pe o durată lungă de rambursare, de tocmai 40 de ani, cu 10 ani de amînare a returnării lor.

Cît priveşte costul căldurii după crearea acestui monopolist gigantic al sectorului termoenergetic al capitalei, dar şi al ţării, ministrul Economiei a spus că el nu crede că aceasta se va scumpi, pentru că investiţia Băncii Mondiale va veni să modernizeze capacităţile de producere şi de distribuire a energiei termice, adică să micşoreze pierderile. Totuşi, el nu exclude şi anumite efecte nu chiar plăcute, precum concedierea a sute de lucrători, care acum lucrează în cele trei întreprinderi, însă a ţinut să precizeze că oamenii nu vor fi aruncaţi în stradă.

Dar ca să avem o părere cît mai obiectivă despre scopul şi efectele fuziunii celor 2 CET-uri şi „Termocom”-ului voi apela la studiul executat de firma străină de consultanţă „PricewaterhouseCoopers Management Consultants” SRL, comandat de Banca Mondială. Astfel, nouă societate va avea drept acţionar majoritar Agenţia Proprietăţii Publice, adică Guvernul RM, cu aproape 97 procente din acţiuni. Prin urmare, rezultă că primăria Chişinău, cu 2,25 la sută din acţiuni, pierde controlul asupra gigantului industrial de producere şi distribuire a energiei în municipiu, în ciuda faptului că la momentul de faţă stăpîneşte aproape 70 procente din acţiunile SA „Termocom”.

Studiul arată că cele 40 milioane de dolari SUA, dacă vor obţinute de la Banca Mondială, urmează a fi folosite în 2014-2016 pentru înlocuirea porţiunilor de reţea uzate, modernizarea staţiilor de pompare a apei fierbinte, a reţelei de transport a agentului termic şi pentru instalarea punctelor termice individuale. Urmare a acestor investiţii, rezultă că pierderile din reţelele de transportare a agentului termic se vor micşora anual cu aproape 4 milioane de dolari SUA. Costurile lucrărilor de reparaţii şi ale energiei consumate vor scădea cu 2 milioane dolari SUA în fiecare an. La fel, alte îmbunătăţiri vor aduce economii anuale de peste 1 milion şi jumătate de dolari SUA. Din vînzarea bunurilor care vor deveni inutilizabile în urma contopirii celor 3 întreprinderi se preconizează un venit de 2,2 milioane de dolari SUA.

Pînă aici totul e bine şi frumos, modernizări, reparaţii, reduceri de pierderi, economii de milioane de dolari SUA, însă cînd se ajunge la perspectivele celor trei colective de muncă, evoluţiei tarifelor care urmează să le achite consumatorii finali pentru căldură, gluma se îngroaşă. De exemplu, se prevede disponibilizarea a aproape 900 de angajaţi ai CET-urilor, „Termocom”-ului. Acesta este primul efect neplăcut al fuziunii acestor 3 întreprinderi. Dar, lucrurile devin şi mai grave în privinţa tarifelor pe care va trebuie să le plătească chişinăuienii după contopirea anunţată. Or, firma străină de consultanţă „PricewaterhouseCoopers Management Consultants” SRL consideră că este necesară scumpirea imediată după fuziune a căldurii cu 10 procente pentru a acoperi cheltuielile curente ale gigantului monopolist care urmează să se nască.

Din păcate, potrivit experţilor acestei firme, majorările costului energiei termice nu se opresc aici. Aceştia recomandă diferite scenarii de stingere a datoriei faţă de Moldovagaz, care, la momentul de faţă, se ridică la aproape 140 milioane de dolari SUA şi nici unul nu exclude creşterea tarifelor la căldură cu 10 procente şi alte ulterioare scumpiri.

Deci, Guvernul RM a dat undă verde fuziunii CET-urilor şi „Termocom”-ului, nimic nu se va putea face, după cum relevă şi firma de consultanţă, pînă cînd Consiliul municipal Chişinău nu va adopta o decizie privind contopirea celor trei întreprinderi. Însă, din discuţiile avute cu mai mulţi consilieri municipali, din diferite fracţiuni, rezultă că „legislativul” capitalei este dispusă ostil acestei proceduri radicale de reorganizare a sistemului de producere şi distribuire a energiei termice în capitală. Ce au aceştia împotrivă?

Mai întîi de toate, se argumentează că fuziunea CET-urilor şi „Termocom”-ului contravine principiilor europene de funcţionare a pieţei energetice. De bună seamă. Pachetul Energetic III al UE nu admite că unul şi acelaşi agent economic să producă şi să distribuie resurse energetice. Este adevărat că RM i s-a permis să amîne aplicarea acestei măsuri pe o anumită perioadă de timp. Dar dacă aceasta va trece, Guvernul RM va fi obligat să lichideze mastodontul pe care acum l-a aprobat?

Consilierii municipali refuză să aprobe fuziunea şi pe motiv că ea comportă costuri sociale uriaşe-concedieri a sute de oameni, scumpirea căldurii pentru locuitorii capitalei. Cine îi mai va vota după aceasta? Unde mai pui că atît primăria capitalei, cît şi consiliul municipal nu va mai avea de spus un cuvînt în cadrul noii administraţii, pentru că le va reveni mai puţin de 3 procente din acţiunile noii societăţi. Aceasta în timp ce decizia de pornire sau de încheiere a sezonului rece o ia administraţia locală, primăria, iar compensaţiile pentru acoperirea parţială a cheltuielilor suportate pentru plata căldurii de către unele categorii de cetăţeni cu venituri mici sînt acordate din bugetul municipal.

În viziunea unora dintre ei, cele 40 de milioane de dolari SUA nu vor putea să schimbe în bine multe lucruri în funcţionarea sistemului termoenergetic al capitalei, pentru că utilajele, echipamentele sînt uzate aproape la sută la sută şi ar fi necesar de tocmai 280 de euro pentru că acestea să fie schimbate, modernizat în întregime. Dimpotrivă, spun ei, după contopire, datoriile vor creşte, deoarece vor fi însumate obligaţiile financiare ale celor 3 întreprinderi şi se va impune creşterea costului căldurii pentru locuitorii capitalei şi municipiului. Astfel încît tot mai multă lume va renunţa la serviciile prestate de gigantul monopolist şi acesta va deveni din în ce mai nerentabil.

Unii dintre consilierii municipali preiau ideea unor colegi de breaslă, potrivit cărora, proiectul fuziunii CET-urilor şi „Termocom”-ului este un paravan, după care s-ar ascunde intenţia unor anumiţi indivizi de a pune mîna pe cele 40 de milioane de dolari SUA de la Banca Mondială, de acaparare a bunurilor celor trei întreprinderi, doar terenurile de pămînt care vor fi disponibile după contopire se întind pe o suprafaţă de aproape 90 hectare.

Deci, se aşteaptă o luptă crîncenă între Ministerul Economiei, pe care Guvernul l-a împuternicit să ducă la final procedură de fuziune, şi Consiliul municipal Chişinău. Ce va face ME dacă CMC nu cedează? Valeriu Lazăr a spus că are ac de cojoc: lichidarea „Termocom”-ului, precizînd că măsura respectivă nu va lipsi locuitorii capitalei de căldură în timp de iarnă.

Vlad LOGHIN