VOM MURI CÎND VOM FI TINERI

Cînd va emite Guvernul o Hotărîre prin care să scoată moartea în afara legii?

„Fraierul” de Pablo Picasso a lăsat să-i scape um porumbel din gură atunci cînd a spus că „tinereţea nu are vîrstă”. Se vede treaba că nu-i cunoştea pe moldoveni! „Ba are!” a spus Guvernul RM, care, Miercuri, 12 Iunie, după ce a fost modificată Legea cu privire la tineret, a emis o Hotărîre, potrivit căreia moldovenii vor fi tineri pînă la 35 de ani. Mă întreb: ce sancţiuni îi vor paşte pe cei care nu vor respecta această Hotărîre şi vor refuza să se creadă tineri la, să zicem 34 de ani?

Dar cu ce sancţiuni se vor alege cei de 40 sau 60 de ani care, crezînd mai mult în Picasso decît în Iurocika Leancă, Gheorghe Duka sau în Dorin Recean Distrugătorul de Jeepuri Străine, vor declara în public că sunt tineri şi vor fi sprijiniţi în demersul lor şi de declaraţiile nevestelor sau amantelor?

Să fie vorba la mijloc de vreun studiu medical al savanţilor de la Academia lui Duka? Greu de crezut! Nu-i greu de anticipat că vom avea parte de ample manifestări publice, de stradă ale celor păşiţi din vîrsta de 35 de ani. Păi, nene, o să vină în faţa Guvernului nişte hojmălăi de 40-50 de ani, sănătoşi tun, avînd sub braţ cîte un tînăr de 30-35 de ani, ofticoşi, rebegiţi, mîncaţi fizic de alcool şi droguri şi-i vor arunca în faţă lui Leancă şi atunci să-l vedem pe unde-o să mai scoată cămaşa!

Pînă la această Hotărîre, moldovenii aveau voie să fie tineri pînă la 30 de ani. Probabil că la emiterea acestei Hotărîri s-a ţinut cont de faptul că avem o guvernare eficientă, că sărăcia, mizeria şi banditismul de pe stradă îi obligă pe moldoveni să reziste în acest Infern, dar şi antrenamentul pe care îl fac permanent pentru a fugii cît mai rapid peste hotare din acest „Rai al tinereţii veşnice”.

Pînă ca tinereţea să fie înşurubată legal  pînă la vîrsta de 35 de ani, unii membri ai Guvernului, inclusiv Leancă, au privit pofticioşi spre alte baremuri de limită de vîrstă a tinereţii.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duka, de exemplu a mîrîit academic astfel: "În Europa, această vîrstă este de 35 la 40 de ani. De ce nu luaţi acel standard? Dacă lăsăm aşa, murim devreme. Ori ne jucăm, ori ne conformăm standardelor europene. Altfel, va trebui de fiecare dată să schimbăm această vîrstă", a şuierat pizmaş Duka cel Veşnic Prezident.

Cu timiditate feciorelnică şi cu o voce adolescentină uşor sugrumată, premierul Leancă şi-a rostogolit Ochii în Pustiu, şi-a potrivit mîniile să fie „dezgolite frumos” şi a emis: "Din perspectiva vîrstei mele, mi-aş fi dorit să extindem pînă la vîrsta de 50 de ani această definiţie de "om tînăr'". Păi, dragul meu premier, de ce n-aţi lungit-o acum dacă tot aveţi tăria în mînă? O s-o lăsaţi spre sfîrşit de mandat, înainte de alegeri, ca să întineriţi toată Academia?

Bine, bine, au stabilit pînă cînd durează tinereţea, dar de ce n-au hotărît care-s anii vîrstei a doua şi a treia? Cînd trebuie să se pregătească, legal, omul ca să intre în bătrîneţe? Nu de alta, dar are şi el nevoie să-şi facă provizii, să-şi cumpere haine specifice vîrstei, să-şi facă lista cu medicamentele pentru bolile care vin o dată cu bătrîneţea, să-şi anunţe consoarta că: „Gata, de astăzi sunt bătrîn, aşa că nu mai bîjbîi cu mîinile pe acolo că nici chiar Ciorănică n-a găsit nimic!”

La cît de isteţi, inventivi şi eficienţi sunt guvernanţii noştri, ne putem aştepta ca să-şi mituiască electoratul prin scoaterea morţii în afara legii. Să nu mai aibă voie moldoveanul să moară de capul lui, cînd i se scoală! Motive se găsesc cu duiumul – costul ridicat al înmormîntărilor, riscul depopulării satelor, este nevoie de ei ca să aibă grijă de nepoţii şi strănepoţii lor, ai căror părinţi construiesc castele de nisip în Spania etc.

Numai prin emiterea unei astfel de legi îi vom înlătura şi îngrijorările justificate ale preşedintelui Academiei, Gh. Duka, care şi-a exprimat temerea că vom muri prea devreme, existînd riscul de a muri cînd vom fi tineri.

Elixiruleancă Peren cel Tînăr