VOLUM BIOBIBLIOGRAFIC DEDICAT MAESTRULUI VLADIMIR CURBET

La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansată cartea „Două fenomene ale culturii naţionale: maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc”.

Volumul constituie un studiu istorico-bibliografic, dedicat aniversării a 85-a a Artistului Poporului din R. Moldova, Vladimir Curbet, deţinător al ”Ordinului Republicii”, director artistic, prim-maestru de balet al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” şi aniversării a 70-a a acestui colectiv cu renume mondial.

În alocuțiunea sa la evenimentul de lansare ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc” reprezintă un fenomen în istoria culturii noastre naţionale. „Graţie lor, ţara noastră a devenit cunoscută în lume. Prezenta Biobibliografie, elaborată sub auspiciile Bibliotecii de Artă „T. Arghezi” – filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu” – va contribui mult la perpetuarea, peste ani, a măiestriei şi gloriei „Joc”-ului, asigurată de harul şi tenacitatea lui Vladimir Curbet, dar şi de superbele echipe de coregrafi îndrumate de dumnealui”, a subliniat Monica Babuc.

Pe marginea volumului s-au mai pronunţat preşedintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Ţarălungă, directorul Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi, coordonatorul lucrării, Lidia Kulikovski ş.a.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, judeţul Orhei. În 1957 a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”. Cu acest colectiv el a prezentat 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. A montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice - “Brîul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpaţi” şi altele. În 2013 lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.