VLADIMIR VORONIN: VOR SA-I LINGA INCA O DATA PE EUROPENI CA SA LE IERTE FURTUL MILIARDULUI, CORUPTIA, MAFIA, CRIMA ORGANIZATA

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a fost întrebat: În opinia Dvs., pe cît de oportună este ideea PDM de a modifica Constituţia şi de a prevedea că integrarea europeană e prioritate naţională?

„De fapt, această bătaie de joc care are lor în ultimii ani față de Constituție este o crimă. Acei care se numesc politicieni astăzi în RM și modifică Constituția, în primul rînd, trebuie apreciaţi ca criminali, dar CC e instituția care susține aceste intenții criminale. Din 2011 pînă astăzi, CC de 13 ori a intervenit în corpul constituțional și de fiecare dată neconstituțional. Problema nu e în Constituție, problema e în noi înșine, dar Constituția trebuie să fie sfîntă, biblia țării. Fiind la guvernare și avînd majoritatea constituțională, noi nu am pus mîna pe Constituție, nu am umblat în Constituție, dar dacă tu nu ai alte capacități și mizezi doar pe aceea că modifici Constituția și faci tot ce visezi peste noapte, este nihilism politic. Și numai din cauza că CC este argatul PDM – ce visează PDM, ei a doua zi înfăptuiesc”, a declarat el.

În opinia sa, „adausul acesta e ca să-i lingă încă o dată pe europeni și europenii să le ierte lor toate chestiile acestea legate de furtul miliardului, corupție, mafie, crimă organizată”. „Pentru aceasta și se hotărăște această problemă. Mai mult ca atît, această noțiune de integrare europeană nu are caracter juridic, asta poartă caracter economico-social. Nu se numește normă juridică integrarea europeană, asta este o direcție de dezvoltare a țării și nu ține ea de Constituție, de jurisprudență, nu are caracter juridic. Если сильно хочется, то значит можнo”, a declarat liderul PSRM.

Andriana CHEPTINE (tribuna.md)