VLADIMIR VORONIN: UNUL DINTRE ORGANIZATORII EVENIMENTELOR DIN 7 APRILIE 2009 A FOST VLAD FILAT

Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 ar fi fost ex-premierul Vlad Filat. Fostul prim-ministru ar fi pregătit evenimentele din acea zi. Declarația aparține liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care pe atunci ocupa funcția de președinte al statului.

„El a pregătit ziua aceasta, dar el nu și-a dat seama cum poate să se desfășoare aceste evenimente și la ce tragedie și la jertfe pot duce. Și numai rezistența noastră, n-am folosit armele, n-am folosit altceva împotriva cetățenilor, numai asta ne-a scăpat pe noi de vărsare de sînge și jertfe omenești”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV.

Totodată, președintele PCRM spune că Valeriu Boboc, tînărul care a murit în timpul evenimentelor din 7 aprilie, a fost aruncat de la etajul patru din clădirea Parlamentului. „Ei s-au îmbătat acolo și nu puteau împărți averea din sediul Parlamentului și l-au aruncat peste fereastră și a căzut pe marginea bordurii”, declară Voronin.

Fostul președinte spune că a știut ce se face pe 7 aprilie 2009 și a dat indicație să fie dezarmată Poliția, lucru care ar fi fost contrar legii, spune Voronin. „Am mers contra legii, că eu n-am dreptul să dezarmez Poliția, oricine aș fi eu. N-am dreptul să-i iau arma pentru că arma aceasta pentru el slujește nu ca el să împuște în oameni, dar să-și apere viața. Dar eu am mers la acest pas pentru că am văzut încotro poate să ajungă toate acestea”, notează politicianul.

De asemenea, fostul președinte spune că sînt invenții faptul că în comisariate, în noaptea de 7 aprilie 2009, au fost bătuți tinerii care au fost reținuți de polițiști.

Sursa: IPN