VLADIMIR PUTIN REAUTORIZEAZA OFICIAL CALATORIILE TURISTILOR RUSI SPRE TURCIA

Președintele rus Vladimir Putin a reautorizat oficial joi repunerea în vînzare de către agențiile de voiaj rusești a călătoriilor spre Turcia, interzisă din noiembrie 2015, cînd un bombardier rusesc fusese doborît de avioane F-16 turcești în zona frontierei cu Siria, informează AFP.

Putin a semnat un decret care stipulează că interdicția vînzării 'de către tour-operatorii ruși pentru cetățenii ruși a programelor turistice care prevăd un sejur pe teritoriul turc a devenit caducă', a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Președintele rus a însărcinat guvernul să 'ia măsuri pentru ridicarea interdicției zborurilor charter între Rusia și Turcia', potrivit documentului.

Vladimir Putin anunțase miercuri ridicarea sancțiunilor împotriva Turciei în domeniul turistic și 'normalizarea' relațiilor comerciale între cele două țări, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a pus capăt controversei diplomatice provocate de moartea pilotului rus din avionul doborît.

Rusia a reacționat prompt restabilind de la 1 ianuarie 2016 vizele pentru cetățenii turci, interzicînd zborurile charter spre Turcia și vînzarea călătoriilor spre această țară de către agențiile de voiaj rusești, dînd astfel o lovitură dură sectorului turismului turcesc.

Moscova mai adoptase un embargo împotriva importării fructelor și legumelor turcești și interzisese angajatorilor ruși să folosească muncitori turci.

Ameliorarea relațiilor între cele două țări, după luni de critici și invective violente, a intervenit după ce Kremlinul a anunțat luni că a primit o scrisoare trimisă de Recep Tayyip Erdogan lui Vladimir Putin și afirmă că președintele turc și-a cerut 'scuze' pentru situația creată.

Sursa: agerpres.ro