VLADIMIR GOLOVATIUC: REZERVELE VALUTARE AR TREBUI SA FUNCTIONEZE PENTRU ECONOMIE

Deputatul în parlament din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, economistul, Vladimir Golovatiuc consideră că rezervele valutare ale statului ar trebui să funcționeze pentru economie. O astfel de concluzie a fost făcută în urma analizei Balanței de Plăți a Republicii Moldova în ianuarie-septembrie 2017.

Vladimir Golovatiuc a menționat că mărimea rezervelor valutare a atins maximul istoric de 4 ani în urmă.

 “Începînd cu octombrie 2015 pînă în decembrie 2017, BNM a cumpărat mai mult de 900 de milioane de dolari. Ca urmare, mărimea rezervelor valutare a ajuns practic la maximul istoric de 4 ani în urmă – 2,8 miliarde de dolari.”

Deputatul a reamintit că Banca Națională a început să cumpere valută și să completeze rezervele valutare la sfîrșitul anului 2015, cînd dimensiunea lor a scăzut cu 40%, ca urmare a evenimentelor bine-cunoscute din toamna anului 2014.

Cu toate acestea, în toamna anului 2016, rezervele valutare au acoperit importul de 6 luni. În decembrie 2017, de 6,2 luni. Acesta este cel mai înalt nivel din istoria recentă a Republicii Moldova. (În conformitate cu practica mondială, este considerată suficientă valoarea rezervelor valutare, egală cu importul de bunuri și servicii de 3 luni).

În acest sens, deputatul se întreabă: de ce BNM continuă să cumpere valută?

El a menționat că, prin cumpărarea de valută, Banca Națională elimină imediat din economie leii emiși, desfășurînd operațiuni de sterilizare a surplusului de lichidități. În decembrie 2017, soldul mediu zilnic al resurselor retrase a fost de aproximativ 7,7 miliarde lei, în timp ce în anul precedent – 5,2 miliarde, iar în 2015 – 1,2 miliarde lei.

“Reiese că valuta intră în țară, Banca Națională o cumpără în rezerve, dar în economie nu sînt mai mulți lei!

Sîntem convinși că rezervele valutare ale statului ar trebui să funcționeze pentru țară. Folosind rezervele valutare, putem crea o economie puternică, asigurînd astfel stabilitatea creșterii economice și bunăstarea cetățenilor “, a subliniat deputatul.

Sursa: socialistii.md