VLADIMIR FILAT AR PUTEA IESI DIN INCHISOARE INAINTE DE TERMEN

În cazul în care decizia instanței va fi menținută, Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024

Casa de avocatură ”Popa și Asociații” anunță că a depus la Curtea Suprema de Justiție (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier, Vladimir Filat.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărîrilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărîri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Recursul în anulare, este o cale extraordinară de atac. Temeiurile pentru recurs în anulare sînt hotărîrile irevocabile, în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărîrea atacată.

Recursul în anulare admis în principiu se judecă de către Colegiul lărgit sau, după caz, de Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie. La judecarea recursului în anulare participă Procurorul General sau procurorii învestiţi de el şi apărătorul părţii care a declarat recurs în anulare sau în privinţa căreia acesta a fost declarat.

Judecînd recursul, instanţa adoptă una din următoarele decizii:

respinge recursul ca inadmisibil, cu menţinerea hotărîrii atacate;

admite recursul, casează, parţial sau total, hotărîrea atacată şi ia una din următoarele soluţii:

– menţine decizia instanței de apel (recurs), atunci cînd recursul a fost greşit admis;

– dispune achitarea persoanei sau încetarea procesului penal în cazurile prevăzute de CPP;

– rejudecă cauza şi pronunţă o nouă hotărîre, dacă nu se agravează situaţia condamnatului, sau, după caz, dispune rejudecarea de către instanţa de apel, în cazul în care eroarea judiciară nu poate fi corectată de către instanţa de recurs.

Ex-premierul Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, rămîne în închisoare.

Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie 2017, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani

Procurorii, dar și avocații au contestat, la începutul lunii ianuarie, la CSJ decizia Curții de Apel în dosarul ex-premierului moldovean Vladimir Filat.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Ex-premierul se află în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

În cazul în care decizia instanței va fi menținută, Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

Sursa: sputnik.md