VLAD PLAHOTNIUC S-A INTALNIT CU IMPORTANTI POTENTIALI INVESTITORI AMERICANI IN MOLDOVA

Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui PDM Vlad Plahotniuc în Statele Unite ale Americii continuă în perioada următoare, pe dimensiunea atragerii investiţiilor străine în Repubilca Moldova şi a dezvoltării parteneriatelor în domeniile cheie ale statului.

Vlad Plahotniuc s-a întîlnit în Houston, Texas, cu o importantă comunitate a oamenilor de afaceri americani, cărora le-a prezentat oportunităţile de investiţii în Republica Moldova. El a menţionat determinarea guvernării de a asigura stabilitate economică, dezvoltarea imediată a unor proiecte de anvergură pentru infrastructură, precum şi facilităţile oferite de stat prin parteneriatele public private, zonele economice libere, parcurile industriale ş.a.

La rîndul lor, oamenii de afaceri americani, printre care Chuck Davidson, membru al Comisiei pentru Investiţii a Quantum Energy Partners, Neil Bush, om de afaceri şi investitor american, fratele fostului preşedinte american George W. Bush, Robert Underbrink, preşedinte al King Ranch Incorporated, s-au arătat interesaţi în mod special de situaţia din agricultură şi din domeniul energetic, iar la finalul întrevederii au promis că vor da curs invitaţiei lui Vlad Plahotniuc de a vizita Republica Moldova, pentru se convinge de potenţialul acesteia.

Totodată, avînd ca obiectiv susţinerea unor parteneriate noi pentru dezvoltarea domeniilor cheie ale statului, Vlad Plahotniuc a vizitat Institutul Baker pentru Politici publice al Universităţii Rice, din Texas. Acolo a avut o întrevedere cu Edward P. Djerejian, directorul Institutului Baker, unul dintre cele mai importante centre analitice pentru politici publice din Statele Unite ale Americii şi din lume.

“Sper ca această discuţie pe care am avut-o la centrul analitic Baker Institute să genereze noi colaborări cu ţara noastră, cu atît mai mult cu cît Edward P. Djerejian, armean de origine, nu este deloc străin de preocupările regiunii”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Institutul Baker a fost fondat de către James Baker III, primul secretar de stat american care a vizitat Republica Moldova după proclamarea independenţei. Centrul analitic desfăşoară programe axate pe creşterea economică a pieţelor aflate în curs de dezvoltare, precum şi programe de cercetare în domeniile energetic, al sănătăţii, rezolvarea conflictelor, politica fiscală a cheltuielilor. Institutul colaborează cu experți din mediul academic, guvernamental, mass-media, de afaceri și cu organizații non-guvernamentale din SUA, iar din consiliul de conducere al institutului de consilieri fac parte William Barnett, Colin Powell, Madeleine Albright.

Sursa: pdm.md