VLAD PLAHOTNIUC ESTE CITAT LA AUDIERI

Este bănuit de spălări de bani

Procuratura Anticorupție îl cheamă, prin intermediul presei, pe fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc să se prezinte în fața procurorilor miercuri, 9 octombrie, ora 10.00, pentru a fi audiat în calitate de bănuit într-un dosar privind comiterea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție precizează într-un comunicat de presă că recurge la această notificare publică avînd în vedere că nu există o altă cale de informare a cetățeanului privind citarea sa în fața procurorului.

În caz de neprezentare la audieri, fără indicarea motivelor întemeiate, se poate dispune aducerea silită. Totodată, Procuratura Anticorupție atenționează în privința respectării principiului de prezumție a nevinovăției în privința lui Vlad Plahotniuc. Persoana se prezumă nevinovată atît timp cît vinovăția sa nu-i este dovedită într-un proces judiciar și nu este constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

Procuratura Anticorupție precizează că a pornit, la 23 septembrie, un dosar penal în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvîrșirea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, fără a menționa cîte persoane sînt vizate.

Potrivit Codului Penal, spălarea banilor în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la cinci la 10 ani, cu amendă în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale aplicată persoanei juridice sau cu lichidarea persoanei juridice.

Sursa: IPN