VLAD FILAT: UNII POLITICIENI VOR SĂ ATRAGĂ DIVIDENDE ELECTORALE DIN EMBARGOUL RUSESC LA VIN

Unii politicieni din Moldova sînt fericiţi că Rusia a introdus embargo la vinul moldovenesc pe piaţa sa şi încă nu l-a ridicat, deoarece speră să cîştige dividende electorale în acest an electoral. O astfel de declaraţie a făcut liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, la emisiunea „Puterea a 4-a” de la postul de televiziune N4.

„Detest aşa-numiţii politicieni de la noi care acum sînt fericiţi că producătorii noştri nu pot exporta vin de calitate pe piaţa rusească. Aceştia sînt şi comuniştii, şi socialiştii, şi alţi politicieni mărunţei”, a subliniat liberal-democratul, care a adăugat că nu-şi doreşte ca vinul moldovenesc să depindă de hatîrul unor politicieni, chiar şi a celor din Rusia, pentru a ajunge pe o piaţă sau alta.

Vlad Filat a menţionat că le-a transmis un mesaj comuniştilor de mai multe ori, că atunci cînd încerci să-ţi vinzi ţara aceasta nu poate dura prea mult, adevărul iese la suprafaţă oricum. „Ei veneau cu declaraţii triumfaliste după ce Parlamentul European a adoptat abolirea regimului de vize pentru Moldova, dar au făcut-o într-un mod fariseic, nu au amintit că noi am mers pe această cale”, a accentuat liderul PLDM. Vlad Filat susţine că Partidul Comuniştilor, deşi a iniţiat apropierea Republicii Moldova de UE, nu a îndeplinit niciun angajament şi a continuat să mintă, pe de o parte, profitînd de apropierea cu UE, iar, pe de altă parte, promovînd Uniunea Euroasiatică.

Preşedintele PLDM s-a referit şi la manifestaţiile violente care au avut loc la Chişinău în la 7 aprilie 2009 comparîndu-le cu cele care au avut loc recent în Ucraina şi a spus că în 2009 Vladimir Voronin (liderul comunist, pe atunci preşedintele ţării n.r.) nu avea habar ce să facă pentru a calma acele violenţe.

„Era obligat să protejeze viaţa şi integritatea cetăţenilor şi să protejeze edificiile statului, poliţia trebuia să-şi facă misiunea. Voronin a acţionat foarte ticălos, direct sau indirect a co-participat cu cei care noaptea au tăbărît peste tineri, care i-au încarcerat şi i-au maltratat, şi din această cauză un om din păcate a decedat”, a declarat politicianul.

În alt context, liderul PLDM s-a referit la pragul electoral din Moldova fără a da o apreciere celui de 6% pentru partidele politice prevăzut acum. Politicianul nu a spus dacă acesta este mare sau mic, însă spune că pragul trebuie să fie unul echilibrat şi să permită ca în Parlament să acceadă doar forţele politice reprezentative. Urmează ca în cadrul Coaliţiei Pro Europene să se discute dacă este nevoie de modificarea pragului electoral. (IPN)