VLAD FILAT: „TREBUIE SĂ NE CONCENTRĂM PE ONORAREA ANGAJAMENTELOR PE CARE LE AVEM, IAR OAMENII NE VOR JUDECA PE FIECARE DUPĂ MERIT”

 

Interviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat Moldpres de către Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Întrebare: Dle Filat, în Moldova a început un nou sezon politic. Cum credeţi că va fi acesta?

Vlad Filat: Va fi unul de maximă importanţă pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova, un sezon politic în care politicienii vor trebui să dea dovadă de maximă responsabilitate şi maturitate politică, dat fiind faptul că în aceste luni urmează să fie adoptate mai multe decizii importante cu impact direct asupra cetăţenilor. Aici am în vedere şi adoptarea bugetului de stat pentru anul viitor, a bugetului asigurărilor sociale de stat, a bugetului asigurărilor medicale obligatorii, cît şi a acelor legi ce vizează parcursul nostru european, dat fiind faptul că, în luna Noiembrie, la Vilnius, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic, urmează să fie parafat Acordul de Asociere RM-UE, dar şi adoptată decizia privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Nu în ultimul rînd, aş vrea să menţionez că în lunile următoare trebuie să continuăm eforturile noastre îndreptate spre implementarea reformelor începute în domeniul justiţiei, poliţiei, eliminării constrîngerilor cu caracter economic, dar şi în domeniul asigurării unei autonomii locale reale. Şi aici aş vrea să amintesc de Legea privind finanţele publice locale, care este de o importanţă deosebită pentru dezvoltarea din continuare a Republicii Moldova.

Î: Apropo de Legea cu privire la finanțele publice locale! Ce şanse are de a fi adoptată şi care este semnificaţia ei reală în cazul PLDM, care are o largă prezenţă în organele administraţiei publice locale?

V.F.: Aveţi dreptate! PLDM are cea mai numeroasă echipă la nivel local - circa 270 primari, 15 președinți de raioane, dar şi o impresionantă reprezentare în consiliile locale de toate nivelele. Acest fapt implică o mare responsabilitate inclusiv în cazul promovării proiectelor de dezvoltare comunitară, şi a proceselor legate în general de administrarea publică locală, autonomia locală și capacitatea APL de a administra treburile în teritorii.

În mod evident, este şi în interesul tuturor colegilor din coaliția de guvernare să venim cu o lege bună, acceptată de toți partenerii, cu o lege care să ofere eficiență autorităților publice locale în gestionarea finanțelor publice în teritorii. În acest sens, am organizat o dezbatere cu colegii noștri din teritoriu și vom mai organiza mai multe discuții scopul fiind unul: mai multă autonomie în procesul de gestionare a banilor la nivel local, ceea ce va aduce mai multe resurse în sate, dar și, cel mai important, va mobiliza primăriile, administratorii să aducă mai multe investiții, iar aceasta va conduce la apariţia mai multor locuri de muncă, va asigura mai multă transparență și o dezvoltare constantă.

Î: În contextul gestionării banilor publici, dar şi asigurării unor venituri la buget, nu pot să nu vă întreb şi de cazul Băncii de Economii, dar şi de cel al Aeroportului Internaţional Chişinău.

V.F.: Înţeleg că faceţi aluzie la speculaţiile iresponsabile care se fac, precum că eu aş avea careva implicaţii în aceste două cazuri. Pot să vă spun că declaraţiile pe care le fac unii reprezintă un fals ordinar, nu au nimic în comun cu realitatea. Le-aș sugera celor care vin cu astfel de declaraţii să aducă şi dovezi, deşi, știu bine și eu, şi ei că respectivele acuzații sînt absurde şi neîntemeiate. De aceea las pe conştiinţa lor aceste speculaţii.

Important acum este ca Banca şi Aeroportul să se dezvolte, iar pentru ca lucrurile să fie anume aşa, avem instituţii responsabile ale statului. Ca şi oricare cetăţean al Republicii Moldova, eu îmi doresc să fie valorificate investiţiile ce vin, să aducem noi investiţii, să se dezvolte economia şi, cel mai important, să fie create noi locuri de muncă. Iar celor ce vin cu speculaţii la această temă, le-aş recomanda să se concentreze pe soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii, dar nu să se ocupe cu prostii.

Î: Noul sezon politic se anunţă unul de foc. Mă refer şi la "revoluţia de catifea" anunţată de comunişti, şi la declaraţiile că Rusia ne va „organiza” anumite probleme, dar şi la situaţia legată de Transnistria şi UTA Găgăuzia etc. Credeţi că va rezista coaliţia de guvernare în aceste condiţii?

V.F.: Coaliţia de guvernare are un program de activitate şi priorităţi clar stabilite care trebuiesc realizate în beneficiul cetăţenilor. Evident că acţiunile noastre nu pot să convină tuturor şi eu admit ideea că se va încerca tensionarea situaţiei din ţară. Dacă alţii cred că, în situaţia în care sîntem, este mai important să pună interesul personal sau de partid mai presus decît interesul ţării, al cetăţenilor. Nu au decît să o facă! Noi trebuie să ne concentrăm pe onorarea angajamentelor pe care le avem în primul rînd faţă de cetăţeni, iar oamenii, la timpul potrivit, ne vor judeca pe fiecare după merit. E important să continuăm toate acele proiecte începute anterior – apeducte, gazoducte, drumuri, şcoli, grădiniţe, diverse obiecte de infrastructură, pentru că anume asta aşteaptă oamenii de la noi.