VLAD FILAT S-A INTERESAT CUM SE IMPLEMENTEAZĂ UN PROIECT DEMARAT ÎN PERIOADA CÎND ERA PRIM-MINISTRU

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a efectuat, ieri, o vizită în Găgăuzia, unde s-a interesat de stadiul de implementare a unui proiect demarat în perioada cînd era prim-ministru.

După cum relatează TRIBUNA, este vorba de spitalul din oraşul Ceadîr-Lunga şi blocul chirurgical din oraşul Comrat, care urmează să fie date în exploatare pînă la finele anului curent, astfel încît peste 130 de mii de locuitori să beneficieze de servicii medicale de calitate.

În oraşul Ceadîr-Lunga, preşedintele PLDM s-a interesat de mersul implementării proiectului de construcţie a secţiilor pediatrie şi terapie. „Proiectul este în plină derulare. Resursele necesare pentru a fi finalizat acest proiect au fost identificate şi urmează ca pînă pe data de 15 noiembrie construcţia să fie finisată”, a spus Vlad Filat.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi, prezent la faţa locului, a menţionat că, pentru construcţia spitalului, partenerii germani au alocat 5 milioane de lei, iar pentru finalizarea lucrărilor mai sînt necesare investiţii de încă 5 milioane. „Avem o politică strategică de dezvoltare a sistemului de sănătate în UTAG. În oraşul Ceadîr-Lunga, spitalul va fi lider în prestarea serviciilor medicale de pediatrie, chirurgie, neurologie, cardiologie şi boli interne”, a spus ministrul.

Ulterior, Vlad Filat, a mers în oraşul Comrat, unde a vizitat Blocul chirurgical, construcţia căruia a demarat în 2010.

„Este un proiect foarte important, în valoare de 36 milioane de lei. Urmează să mai fie alocate ultimele resurse financiare, în valoare de 2 mln 700 de mii de lei, astfel încît construcţia să fie finalizată către data de 1 octombrie. Toate aceste resurse sunt alocate din contul fondului de dezvoltare CNAM. Mă bucur foarte mult că în 2010, împreună cu colegii, am luat decizia de a institui acest fond de dezvoltare. Iată că, graţie lui, finanţăm proiecte importante în domeniul sănătăţii: oficii ale medicilor de familie, centre de sănătate, proiecte la nivel de spitale raionale. Foarte curînd, 18 spitale raionale vor fi dotate cu aparate Roentgen performante”, a menţionat Vlad Filat.

La rîndul său, Andrei Usatîi, a spus că la Comrat s-a pus accentul pe dezvoltarea serviciului de chirurgie şi traumatologie. „Blocul chirurgical va fi dat în exploatare în luna octombrie şi va oferi servicii medicale specializate pentru toată regiunea autonomă. Va fi instalat utilaj performant atît în sălile de operaţie, cît şi în sălile de îngrijire post-operatorie. Pentru cetăţenii din autonomie va fi un salt calitativ în accesul la servicii calitative şi sigure”, a menţionat ministrul.

La ambele evenimente a fost prezent şi Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Andriana Cheptine, Tribuna.md