VLAD FILAT: “PLDM A PROMOVAT ŞI VA PROMOVA PROFESIONIŞTI CĂRORA NU LE ESTE INDIFERENTĂ SOARTA ŢĂRII”

Interviu realizat de către Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri Info-Prim Neo, cu preşedintele PLDM

- Dle Filat, cum apreciaţi demisia lui Veaceslav Negruţa din funcţia de ministru al Finanţelor? Vă întreb pentru că anume partidul pe care-l conduceţi l-a promovat în funcţie, iar el a făcut parte, inclusiv, din cele două guverne pe care le-aţi condus Dvs.

- Eu apreciez contribuţia dlui Negruţa în asigurarea unei guvernări eficiente într-o perioadă deloc uşoară pentru Republica Moldova. Aş vrea să amintesc în context că în 2009, în momentul preluării guvernării de către noi şi partenerii noştri din alte partide de orientare democratică, Republica Moldova era într-o criză financiar-economică profundă. Deficitul bugetar era estimat la circa 15% din Produsul Intern Brut, iar ţara era în prag de faliment. Întregii echipe guvernamentale i-a revenit o misiune extrem de grea în acele condiţii, inclusiv dlui Negruţa care a administrat un domeniu extrem de complex şi unde provocări erau mai la fiecare pas.

Muncind împreună cu domnul ministru al Finanţelor, am reuşit să evităm colapsul economic, să relansăm relaţiile de colaborare cu partenerii de dezvoltare, să reducem deficitul bugetar de la 15% din PIB la 2,1% (în 2012), să avem o creştere economică de practic 19% în toţi aceşti ani (dacă e să luăm în calcul şi prognoza de 5% pentru anul curent) etc. A fost o perioadă destul de complicată şi eu apreciez rolul important pe care l-a jucat dl Negruţa, ca membru al echipei, în vederea depăşirii tuturor provocărilor pe care le-am avut.

- În ce relaţii rămîneţi cu Veaceslav Negruţa?

- Aş dori să amintesc că dl. Negruţa este unul din fondatorii Partidului Liberal Democrat din Moldova şi unul dintre exponenţii formaţiunii pe care am onoarea să o conduc. Din acest punct de vedere, este important de menţionat că dl. Negruţa rămîne un membru al echipei şi eu sunt sigur că împreună vom reuşi să facem încă multe lucruri bune pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni.

- Îl cunoaşteţi personal pe Anatol Arapu, pe care, din cîte am înţeles, l-aţi propus la funcţia de ministru al Finanţelor?

- Am activat împreună cu dl. Arapu în cadrul a două guverne democratice ale Republicii Moldova în perioada de pînă la venirea comuniştilor la putere. Îl cunosc ca pe un bun profesionist şi sunt sigur că va face faţă cu succes atribuţiilor pe care le are. Apropo, din cîte ştiu eu, Anatol Arapu a lucrat împreună şi cu alţi membri ai echipei guvernamentale, inclusiv cu premierul Iurie Leancă şi acest lucru, în opinia mea, îl va ajuta să se încadreze mai uşor în echipă şi să aibă o colaborare bună cu alţi colegi. PLDM l-a propus pe dl. Arapu în această funcţie, el va fi un exponent al partidului, pentru că avem o mare responsabilitate faţă de eficienţa actului de guvernare. Acest lucru este foarte important de menţionat, la fel cum este important să spunem că, în calitate de membru al echipei guvernamentale, Anatol Arapu va fi responsabil în deplină măsură de realizarea acelor obiective pe care le-am trasat în comun cu partenerii noştri.

- De ce concret se va ocupa noul ministru?

- Ar fi prea simplu să spun că noul ministru va fi responsabil doar de elaborarea, prezentarea şi executarea ulterioară a bugetului de stat. Sarcinile ce stau în faţa sa sunt mult mai complexe. În primul rînd, el va trebui să asigure o bună administrare fiscală, o transparenţă totală a colectării şi utilizării banilor publici, continuarea reformelor în acest domeniu, crearea unor condiţii atractive pentru dezvoltarea mediului de afaceri etc. Nu trebuie să uităm nici de faptul că dl. Arapu va fi implicat plenar în dezvoltarea relaţiilor cu partenerii noştri de dezvoltare, în special cu Fondul Monetar Internaţional, programul de colaborare cu care a expirat în acest an. În faţa noului ministru al Finanţelor stau mai multe sarcini concrete şi aş zice chiar multe provocări. Dar sunt sigur că va reuşi să le facă faţă cu brio.

- Nu este pentru prima dată când PLDM atrage în funcţii importante în stat oameni din afara partidului. Anterior, pe aceeaşi cale au fost atraşi ministra Educaţiei, Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean...

- Noi tot timpul am pus accentul pe profesionalism şi am atras atît în partid, cît şi în actul guvernamental profesionişti desăvârşiţi. Pentru că de munca acestor oameni, de rezultatele pe care ei le înregistrează depinde în mod direct soarta cetăţenilor Republicii Moldova, prezentul şi viitorul ţării. Şi în continuare vom da dovadă de aceeaşi abordare, iar uşile PLDM tot timpul vor fi deschise pentru profesioniştii cărora nu le este indiferentă soarta ţării lor, care sunt gata să muncească pentru un viitor mai bun. Şi Anatol Arapu este unul dintre ei.