VLAD FILAT NU EXCLUDE POSIBILITATEA ADERĂRII R. MOLDOVA LA NATO

Republica Moldova este în drept să se apropie, să colaboreze şi chiar să adere la NATO. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7. Potrivit liderului liberal-democrat, „în anumite situaţii, Moldova poate intra în NATO. Şi nu mă refer că, în acest caz trecem peste articole din Constituţie. Dacă e să privim obiectiv ce se întîmplă în lume şi mai ales după situaţia din Ucraina, lumea s-a schimbat. De aceea, Moldova are nevoie de un sistem de securitate. Dacă un alt sistem pentru Moldova nu există, atunci trebuie să ţinem cont de cel ce există”.

Filat consideră că dacă „Rusia are un comitet privind cooperarea cu NATO, de ce Republica Moldova nu ar putea să aibă o colaborare? Noi avem Transnistria, totodată, ceea ce se întîmplă în sudul republicii nu este doar o provocare. Acolo există un anumit plan de acţiune, cu o susţinere serioasă din partea Moscovei şi acesta nu este un secret. Există chestiuni care ar trebui să reprezinte acordul naţional, cum ar fi independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. Doar că între partide nu există consens în această privinţă”.

Referindu-se la situaţia din sudul şi estul ţării, liderul liberal-democrat a reiterat declaraţiile făcute anterior, că acţiunile separatiste din zonele respective sînt susţinute de către serviciile speciale de la Moscova, care în ultimul timp şi-au intensificat activitatea în Republica Moldova. Totodată, un rol important l-ar avea şi comuniştii din Moldova.

Vlad Filat a mai spus că la etapa actuală lucrează la „pregătirea partidului pentru a cîştiga alegerile din noiembrie 2014” şi a precizat că este exclusă participarea PLDM în blocuri electorale, precum şi orice alianţă postelectorală cu partidele de stînga.

Sursa: IPN