Vlad Filat: „Ne dorim să ajungem la fiecare cetăţean al R. Moldova aflat în afara ţării”

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Cristian David, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La întîlnire au mai participat Marius Lazurcă, Ambasadorul României la Chişinău, Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

În debutul întrevederii, Vlad Filat a declarat că este bucuros să îl revadă pe Cristian David, adresînd mulţumiri Guvernului României pentru suportul constant acordat ţării noastre. Premierul şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-române vor continua să se dezvolte, urmînd a fi materializate noi proiecte comune.

Cristian David a spus că funcţia pe care o deţine este una nouă în Guvernul României, însă este foarte responsabilă. Ministrul a transmis Premierului salutări din partea omologului său român, Victor Ponta. Cristian David a făcut o prezentare a funcţiei pe care o deţine şi a planurilor sale şi a instituţiei pe care o conduce pentru viitor. Ministru delegat pentru românii de pretutindeni a exprimat disponibilitatea de a intensifica şi a extinde colaborarea cu R. Moldova. În opinia sa, unele proiecte ar putea fi ajustate noilor cerinţe, altele - redimensionate.

În context, Vlad Filat a spus că R. Moldova are cetăţeni în multe state ale lumii, dar din păcate posibilităţile ţării noastre pentru a contacta cu ei uneori sînt limitate. „Ne dorim să ajungem la fiecare cetăţean al R. Moldova aflat în afara ţării. Cetăţenii au nevoie să simtă protecţia noastră pe multiple planuri şi trebuie să depunem eforturi pentru a le oferi ceea de ce ei au nevoie”, a specificat Vlad Filat.

Tot pe 28 martie, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, a avut o întîlnire cu Cristian David, în cadrul căreia s-a discutat despre aprofundarea colaborării în domeniul susţinerii diasporei. Au fost evidenţiate programele educaţionale şi cele cultural/spirituale, după cum şi programele economice de valorificare a remitenţelor şi economiilor diasporei cu profit pentru aceştia din urmă, inclusiv componentele acestora ce au menirea de a asigura reintegrarea membrilor diasporei reîntorşi în ţară.

Cristian David, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, s-a arătat foarte interesat de experienţa Republicii Moldova în domeniul implementării Programului PARE 1+1 (subvenţionarea din partea statului a investiţiilor diasporei în economia naţională). Părţile au convenit asupra perspectivei unui acord de colaborare, precum şi a unei vizite în România concentrată pe 3-4 tematici prioritare de cooperare în domeniul politicilor pentru diasporă.