VLAD FILAT: “IN 2009 S-A DECIS VINZAREA FUNCTIEI DE PROCUROR GENERAL CONTRA SUMEI DE 2 MILIOANE DE EURO”

Urechean despre acuzațiile lui Filat

Fostul premier şi lider al PLDM, Vlad Filat, a făcut "mult-aşteptatele" dezvăluiri în cadrul unui interviu televizat, chiar din Penitenciarul nr. 13.

Vlad Filat a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate, de după gratii, pentru TV8, că funcţia de procuror general al Republicii Moldova, atunci cînd a candidat Valeriu Zubco, a fost vîndută contra sumei de două milioane de euro.

El a spus că a fost informat despre aceasta de doi deputaţi, înainte de formarea Alianţei pentru Integrare Europeană 1. Este vorba de Veaceslav Untilă şi Veaceslav Platon.

„Ei au încercat să împiedice această numire. Eu, după întîlnirea cu ei, am avut o discuție cu ambasadorul american care mi-a spus că este grav, dar „voi decideți”, a afirmat fostul premier.

El a mai menţionat că pretendentul la această funcţie era din partea lui Serafim Urecheanu, dar ar fi fost de fapt din partea lui Vladimir Plahotniuc.

„În 2009, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Eu nu cunoșteam că va veni cu Platon, pe atunci era deputat. Primul m-a telefonat, au venit după ora 23:00. Mesajul a fost unul direct. S-a decis vînzarea funcției de procuror general contra unei sume de 2 milioane de euro. S-a decis ca candidatura să fie din partea lui Urecheanu, dar de fapt, era a lui Plahotniuc – Zubco, care este cumnat cu Ghenadie Sajin. Ei au încercat să împiedice această numire. După întîlnirea cu ei, am avut o întîlnire cu amabsadorul american, noi discutam deseori la ore tîrzii sau devreme. Eu i-am spus situația, iar dînsul mi-a zis că e grav, dar pînă la urmă ”este decizia voastră”, a declarat Filat.

Solicitat de Sputnik Moldova, Serafim Urechean a declarat că îi pare rău că Vlad Filat a degradat atît de mult în acești ani și califică declarațiile acestuia drept minciuni.

”Îmi pare rău că el a degradat atît de mult în penitenciar. Dacă el crede că aceasta este adevărat, eu sînt ferm convins că el a luat bani de la Șor”, a declarat Serafim Urechean pentru Sputnik Moldova.

Filat a precizat că nu a avut posibilitatea să vorbească pînă acum pentru că nu a avut posibilitatea fizică, dînd vina, în special pe fostul său avocat, Igor Popa.

"Nu am vorbit pentru că nu am avut posibilitatea fizică, directă... La început, după încarcerarea mea, gîndeam că transmit mesaje şi începeam să comunic. Doar că această comunicare se lovea de cenzură. Ce trimiteam prin avocatul Popa nu ajungea, ori ajungeau la GBS (referindu-se la centrul de business al lui Vlad Plahotniuc)".

Filat a mai adăugat că practic, nu a avut un avocat care să îl apere, ci o persoană care mai mult l-a izolat.

"Dacă aş fi avut un avocat, nu aş fi fost izolat. Ei nu au urmărit arestarea mea, ci izolarea mea", a declarat fostul premier al Republicii Moldova.

Sursa: sputnik.md