VLAD FILAT IMPUNE PACTUL PENTRU EUROPA

Autor: Victor NICHITUŞ

Agenţia de presă „Infotag” transmite că oficialii americani sînt îngrijoraţi de presiunea exercitată de Federaţia Rusă asupra Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Ştirea face referinţă la declaraţia preşedintelui Subcomisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Comisiei de Afaceri Internaţionale a Senatului SUA, Chris Murphy, care, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, a declarat că, „Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus trebuie să fie libere în alegerea propriului viitor”. Murphy a specificat că, „Rusia face presiuni asupra acestor ţări din cauza tendinţei lor de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană”. Senatorul american a adăugat că, „Rusia a sistat importul de vinuri moldoveneşti, de bomboane ucrainene, îngrăşăminte din Belarus”, şi a numit această politică „inacceptabilă”.

Dincolo de vizibilele pîrghii economice, presiunea exercitată de Federaţia Rusă asupra oficialilor moldoveni poartă o discretă încărcătură secesionistă. Astfel,la referendumul din regiunea autonomă Gagauz Eri, care va fi organizat în februarie 2014, va fi abordată şi chestiunea cu privire la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Motivul ar ţine de dorinţa locuitorilor din regiune de a se integra în Uniunea Vamală.

Mai mult, rezultatele unui sondaj de opinie făcut public pe data de 18 noiembrie la Tiraspol, arată că 79,3% dintre respondenţi susţin ideea unui ”divorţ civilizat” al regiunii transnistrene de Republica Moldova, iar alţi 82,6% dintre cei chestionaţi susţin aderarea regiunii de peste Nistru la Federaţia Rusă. 

Dincolo de toate acestea, iată că, la zece zile distanţă de summit-ul de la Vilnius, agenţiile internaţionale de presă transmit o veste neaşteptată. Preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici, ar fi decis să amîne semnarea acordului de asociere cu UE. Anunţul a fost făcut la Bruxelles, de un eurodeputat polonez. Potrivit lui, decizia vine pe fundalul delicatei situaţii create în jurul gazului rusesc care ar urma să ajungă în Uniunea Europeană. La ora cînd scriu aceste note, Kievul oficial nu a reacţionat la aceste declaraţii.

Pe fundalul tuturor acestor ameninţări la adresa Republicii Moldova, chemarea la unitate a preşedintelui liberal democraţilor moldoveni este de bun augur. În acest context, Vlad Filat a subliniat că, „indiferent de unde vin şi cum vor fi aceste presiuni, trebuie să fim uniţi şi să ne ghidăm de ideea că viitorul european al Republicii Moldova înseamnă binele ţării”.

Prin lansarea Pactului Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, liberal democraţii moldoveni fac un apel inedit pentru societatea moldoveană. Astfel, pentru prima dată în spaţiul dintre Prut şi Nistru, toate partidele politice din Moldova, indiferent de doctrină, sînt îndemnate să semneze acest document. Neobişnuita iniţiativă, nu numai că vine să consolideze toate forţele politice, indiferent de viziuni şi divergenţe doctrinare, dar încearcă să-i unească pe cetăţenii, care indiferent de apartenenţa etnică şi limba vorbită, îşi doresc integrarea în Uniunea Europeană.

Comentînd marea adunare pro-europeană de la Chişinău, din 3 noiembrie, sociologul romîn Dan Dungaciu, nota cu vădită insatisfacţie că, în acea zi, din discursurile din PMAN au lipsit mesajele pro-romîneşti. Politologul romîn Octavian Milewski a fost cel care a punctat extrem de corect, afirmînd că oficialii de la Chişinău îşi doresc un dialog strîns şi direct cu Bruxellesul, nu cu Bucureştiul. Intuiţia lui Milewski, referitoare la faptul că “vectorul principal şi strategic pe care Chişinăul îşi construieşte aşteptările şi îşi proiectează acţiunile, este cel european”, îşi dovedeşte azi corectitudinea.

Chemarea la unitate a liberal democraţilor este acel angajament politic concret prin care, formaţiunile politice din Republica Moldova, se angajează, să păstreze în viitor, parcursul statului moldav pe calea integrării europene. Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană se doreşte a fi echivalentul documentului pe care formaţiunile politice romîneşti l-au semnat în anul 1995 la Snagov, actul, semnat de către liderii partidelor parlamentare din Romînia, atesta acordul forţelor politice romîneşti faţă de strategia naţională pentru pregătirea aderării Romîniei la Uniunea Europeană.

Prin vocea lui Vlad Filat, liberal democraţii moldoveni provoacă formaţiunile politice moldoveneşti să facă o alegere. Prezenţa masivă a cetăţenilor la mitingul din 3 noiembrie i-a investit cu dreptul moral de a solicita din partea liderilor formaţiunilor politice să semneze un pact de neagresiune pe subiectul legat de orientarea Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Liberal democraţii au lansat de fapt proiectul naţional moldovenesc, integrarea europeană, iar refuzul oricărui partid de a subscrie acestui consens naţional dă tuturor dreptul moral de a-l arăta cu degetul.