Vlad Filat: "Acordurile cu UE sînt vitale pentru R. Moldova,

de aceea este nevoie de o coeziune în societate întru realizarea acestui obiectiv"

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, au vorbit, pe 18 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi perspectivele existente în acest sens, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Prim-ministrul în exerciţiu a reiterat că negociatorii Republicii Moldova au finalizat, în cadrul negocierilor din 13-15 martie, la Bruxelles, runda de negocieri pe marginea Acordului de Asociere. După aceasta urmează proceduri tehnice, ce vor fi finalizate în cadrul conferinţelor video şi convorbirilor telefonice.

Ce ţine de Acordul de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, Vlad Filat a precizat că, în cadrul negocierilor din 11-13 martie 2013, nu au fost finalizate discuţiile la capitolul ce vizează domeniul agricol. Aceste discuţii urmează a fi continuate în cadrul conferinţei video, ce va avea loc în data de 26 martie, pentru ca ulterior să fie continuat acest proces, astfel încît, în luna iunie curent, să fie finalizate negocierile şi în cazul acestui Acord.

Referitor la Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, Premierul în exerciţiu a menţionat că, în perioada 18 februarie - 15 martie, în RM a avut loc evaluarea implementării fazei II a Planului. Această evaluare a cuprins mai multe misiuni, la care au participat experţi atît din partea Comisiei Europene, cît şi din partea instituţiilor UE, dar şi a ţărilor-membre. Au fost expertizate 3 blocuri tematice şi această evaluare a fost una pozitivă. În luna aprilie, experţii urmează să prezinte raportul, fundamentat în baza acestei evaluări pentru ca, ulterior, să fie prezentată această evaluare Comisiei Europene.

Cu referire la abordările pesimiste vizavi de perspectivele de semnare a Acordurilor cu UE, Premierul a menţionat că Acordurile menţionate sînt extrem de importante pentru ţara noastră, vizează viaţa fiecărui cetăţean al RM şi de aceea ele nu pot fi temă pentru atacuri faţă de un oponent politic. „Aceste Acorduri sînt vitale pentru ţara noastră şi este nevoie de o coeziune în societate întru realizarea acestui obiectiv”, a precizat Premierul în exerciţiu.

Vlad Filat a spus că, la nivel de procedură, prima etapă este finalizarea negocierilor şi că acest moment este foarte aproape. „După finalizarea etapei de negocieri pe marginea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, acestea urmează a fi parafate. După care urmează o altă etapă: ea ţine de traducerea şi verificarea strictă sub aspect juridic a documentelor în cauză”, a precizat Primul ministru în exerciţiu.

„Pentru mine personal, pentru Guvernul Republicii Moldova, este important ca aceste etape să fie parcurse responsabil, negocierile să fie organizate în aşa mod încît Republica Moldova să obţină condiţii foarte bune în implementarea Acordului de Liber Schimb, o perspectivă în relaţiile politice privind semnarea Acordului de Asociere cu UE. Republica Moldova are toate şansele să vină cu un succes către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Acest succes nu va fi al unui partid politic sau a unui lider politic, dar al Republicii Moldova, pentru care este nevoie să muncim responsabil şi cu încredere, inclusiv cu o abordare optimistă în ceea ce facem”, a declarat Vlad Filat.

La rîndul său, Dirk Shuebel a menţionat că totul ce s-a spus despre Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi dialogul pentru liberalizarea regimului de vize este corect.

„Rezultatele ultimei runde de negocieri cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost bune. Am finalizat procesul de negocieri cu viteză record. Nici o altă ţară nu a reuşit să desfăşoare negocieri într-o perioadă atît de scurtă. Au mai rămas cîteva întrebări de ordin tehnic care pot fi soluţionate prin videoconferinţe şi telefon. Imediat după aceasta, va începe procesul propriu-zis de traducere şi verificare a aspectelor juridice. Vă imaginaţi că sînt aproximativ peste 1000 de pagini care urmează să fie traduse în 23 de limbi oficiale ale UE. Pentru moment, nu se ştie cît va dura procesul de traducere, dar pot să spun că indiferent de faptul ce vom obţine pentru Summit-ul de la Vilnius, acesta va fi un succes pentru RM”, a menţionat Ambasadorul.

Cît priveşte dialogul despre vize, Dirk Schuebel a spus că misiunea de evaluare a venit cu nişte concluzii foarte pozitive, ceea ce nu înseamnă că totul e perfect. Oficialul european a precizat că mai este încă o cantitate considerabilă de lucru de realizat, dar nu există obstacole care nu pot fi depăşite pentru a atinge obiectivul nostru comun şi anume de a finaliza discuţiile pînă la Summit-ul de la Vilnius.

„În ceea ce priveşte Acordul de Asociere, este adevărat că UE are Acorduri de Asociere cu mai multe ţări ale lumii, Chili, ţările africane, şi în context vreau să spun că nu este importantă denumirea documentului, ci conţinutul acestuia. Acest Acord pe care sîntem pe cale de a-l semna şi care cuprinde şi componenta cu privire la Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, este cel mai ambiţios Acord de Asociere pe care UE vreodată l-a semnat. El va oferi posibilităţi unice pentru economia moldovenească pentru a se include pe larga piaţa europeană”, a menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Potrivit spuselor sale, atît misiunea care a făcut evaluarea dialogului cu privire la regimul de vize, precum şi ultima rundă de negocieri asupra Acordului de Liber Schimb şi Acordului de Asociere au avut succes.

„Colegii din UE care au participat la misiune au fost extrem de impresionaţi, din nou, de pregătirea părţii moldovene pentru evaluare. Chiar şi vizitele spontane, anunţate cu o zi înainte, au fost bine aranjate. Cred că aveţi foarte multe motive pentru optimism în ceea ce priveşte Summit-ul de la Vilnius", a spus Ambasadorul.

La întrebarea dacă în caz de alegeri anticipate, RM se va îndepărta de perspectiva europeană, Dirk Shuebel a răspuns: Sîntem interesaţi în stabilitate politică în RM, ne dorim un partener stabil în vecinătatea UE, atît din punct de vedere politic cît şi economic. „Sper că în curînd o majoritate parlamentară puternică va fi identificată şi noul Guvern îşi va putea începe activitatea. Avem planuri strategice în RM şi de aceea ne dorim un partener stabil pentru realizarea acestor planuri”, a mai menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.