VLAD FILAT A ANUNŢAT PRIORITĂŢILE PLDM PENTRU 2014

„Responsabilitatea, acesta este cuvîntul-cheie ce va caracteriza toate acţiunile PLDM în anul 2014. Responsabilitatea pentru o guvernare eficientă, în interesul cetăţenilor, în interesul Republicii Moldova”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă, în care a prezentat priorităţile PLDM pentru anul în curs. Vlad Filat a specificat că PLDM va acorda cea mai mare atenţie realizării obiectivului naţional al Republicii Moldova – integrarea europeană.

1. Partidul Liberal Democrat din Moldova va acţiona în continuare cu bună credinţă, pentru ca proiectul naţional „Moldova Europeană” să devină o realitate. „Vom acţiona în spiritul Pactului de Responsabilitate şi vom implica cetăţenii, clasa politică, societatea civilă, îi vom chema să se alăture acestei iniţiative”, a spus Vlad Filat, mulţumind în context tuturor celor care au subscris pactului, în mod special, partenerilor de coaliţie.

2. În acest an, PLDM va asigura realizarea dreptului cetăţenilor de a circula liber, fără vize, în Uniunea Europeană. „Vom acţiona prin intermediul familiei Partidului Popular European pentru a avea sprijinul tuturor statelor europene. Vom întreprinde toate măsurile care se impun pentru protejarea drepturilor cetăţenilor moldoveni în alte state”, a menţionat Vlad Filat.

3. PLDM îşi va concentra toate eforturile diplomatice şi politice pentru ca RM să semneze şi să ratifice Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, pînă la terminarea mandatului actualului Parlament European. PLDM va promova o politică externă activă pentru a realiza interesele naţionale ale Republicii Moldova. În context, Vlad Filat a menţionat că vizitele înalţilor oficiali din SUA demonstrează că relaţiile Republicii Moldova cu SUA sînt mai mult decît strategice, iar România a fost şi este partenerul de încredere, fără de care drumul spre UE ar fi fost mult mai anevoios. La fel, Vlad Filat a menţionat că Federaţia Rusă rămîne un partener strategic important şi că vor fi depuse toate eforturile pentru a consolida parteneriatul cu această ţară.

4. În anul 2014, PLDM va accelera implementarea reformei justiţiei şi lupta cu corupţia. Împreună cu partenerii de coaliţie, vor fi aprobate toate pachetele legislative şi vor fi implementate mecanismele necesare, pentru ca reforma procuraturii să fie una reală, fără corupţie, fără justiţie selectivă. „Vom pune accentul pe viteza implementării reformelor, dar şi pe caracterul structural al acestora”, a punctat Vlad Filat.

5. În domeniul educaţiei, prioritatea PLDM va fi aprobarea Codului Educaţiei. Moldova are nevoie de un sistem de educaţie calitativă, or fără copii educaţi, nu există viitor european. „Pe lîngă asigurarea transparenţei şi corectitudinii, avem sarcina majoră să susţinem transformarea calitativă a întregului proces educaţional. La fel, vom începe implementarea proiectului de reformare a educaţiei vocaţionale, pentru care vom avea 25 milioane euro asistenţă din partea Uniunii Europene”, a menţionat Vlad Filat.

6. Extinderea reţelei de centre de sănătate este o altă prioritate a PLDM. Pentru prima dară, în ultimii douăzeci de ani, în 2014, vor fi date în exploatare cîteva blocuri moderne de spitale: un bloc chirurgical nou la Spitalul Clinic Republican şi două blocuri la Spitalul de Urgenţă – toate echipate la standarde europene. „În acelaşi timp, angajamentul PLDM pentru sistemul de sănătate nu este doar modernizarea infrastructurii şi dotarea spitalicească, dar şi facilitarea accesului la sănătate”, a spus Filat.

7. În 2014, PLDM îşi va concentra eforturile pentru a identifica sursele şi mecanismul care să facă posibilă nu doar indexarea pensiei, dar şi majorarea acesteia. Avem un sistem de pensii care necesită intervenţii şi vom munci împreună cu partenerii de coaliţie pentru a găsi sursele şi mecanismul necesar. „Ne propunem să avem o majorare semnificativă a pensiei. Cetăţenii trebuie să resimtă efectele politicilor de modernizare a Republicii Moldova, dar şi faptul că apropierea de UE înseamnă o calitate mai bună a vieţii”, a specificat liderul PLDM.

8. În 2014, PLDM îşi propune să creeze şi securizeze locurile de muncă şi să debirocratizeze procesul de lansare a afacerilor, de diversificare a surselor de finanţare pentru afacerile lansate de tineri sau de cetăţenii întorşi de peste hotare. Un domeniu strategic care oferă cele mai multe locuri de muncă este agricultura. „Vom propune crearea unui Fond de Stabilizare şi Asistenţă pentru producătorii care se confrunta cu provocări externe şi embargouri. Este o măsură necesară pentru agenţii economici şi cred că vom avea susţinerea partenerilor în acest sens”, a menţionat Vlad Filat.

9. Anul 2014 va fi un an important pentru Republica Moldova şi din punct de vedere al modernizării infrastructurii. Aceasta înseamnă proiecte implementate responsabil, drumuri reparate bine, primării active care scriu proiecte şi accesează fonduri, etc. Fiind partidul cu cea mai mare reprezentativitate locală, PLDM va iniţia o serie de acţiuni naţionale destinate autorităţilor publice locale, accesului la resurse, durabilităţii şi transparenţei în utilizarea acestora.

Liderul PLDM a specificat că în anul 2014 va trebui să facem faţă multiplelor provocări şi dificultăţi. „Va fi anul în care va trebui să dăm dovadă de maximă responsabilitate şi maturitate politică. Va trebui să demonstrăm, încă o dată, ataşamentul pe care-l avem faţă de interesele cetăţenilor noştri, faţă de interesele Republicii Moldova”, a declarat Vlad Filat.

Comunicat al Serviciului de presă
al Partidului Liberal Democrat din Moldova