VLAD BATRINCEA: IMUNITATEA PARLAMENTARA NU ESTE PENTRU INFRACTORI

În cadrul ședinței sesiunii extraordinare din 15 August, liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM, Vlad Batrîncea, a comentat acuzațiile fracțiunii Partidului Șor precum că deputații nu doresc anularea imunității parlamentare pentru toți cei aleși și cer acest lucru doar pentru Ilan Șor.

„Imunitatea parlamentară nu este inventată pentru bancherii corupți, nu funcționează ca un mecanism de apărare pentru infractori, bandiți și hoți. Imunitatea parlamentară este valabilă pentru parlamentari, astfel încît aceștia să poată fi liberi, reprezentînd interesele cetățenilor, alegătorilor, țării”, a declarat Vlad Batrîncea.

El a amintit de evenimentele din 8 Iunie, cînd Partidul Democrat s-a împotrivit transferului puterii pe cale pașnică și legală și au fost chiar fabricate dosare penale împotriva aleșilor noului Parlament. „Procedura de ridicare a imunității parlamentare există, este adecvată și nu trebuie să căutați alte mecanisme acum”, a declarat socialistul reprezentanților Partidului Șor, menționînd încă o dată că „imunitatea parlamentară este pentru parlamentari și nu pentru cei care cumpără cetățeni pentru a intra în Parlament”.

Pe 15 August, Parlamentul, cu vot majoritar, l-a privat pe Ilan Șor de imunitatea parlamentară la cererea procurorului general interimar Dumitru Robu, în baza acuzațiilor conform cărora Ilan Șor a participat la devalizarea sistemului bancar în perioada 2010-2014 de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în interesul unui grup criminal organizat.