VLAD BATRINCEA: ACEST PARLAMENT TREBUIE DIZOLVAT

”Acest Parlament trebuie dizolvat, dacă noi pretindem că Republica Moldova este o țară parlamentară. Noi, deputații, nu putem audia nici Guvernul, nici un ministru, nici procuratura generală”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea pe data de 22 iunie, după ce majoritatea parlamentară a boicotat examinarea inițiativelor propuse de PSRM privind moțiunea simplă asupra activității ministrului de Externe și moțiunea de cenzură asupra Guvernului Pavel Filip.

Cererea de a dezbate moțiunea simplă asupra activității ministrul Afacerilor Externe și a moțiunii de cenzură asupra întregului Guvern Pavel Filip, Vlad Batrîncea a motivat-o prin faptul că țara este într-o criză economică și socială profundă, iar activitatea Guvernului nu conduce la îmbunătățirea, ci la agravarea situației.

”Vrem să dezbatem politicile social-economice a acestui Guvern. Anul trecut investițiile străine au fost la cel mai prost nivel în ultimii 20 de ani. Banii nu mai vin în în această țară. Nu avem parteneri în economia națională”.

Vlad Batrîncea a explicat că reticența altor fracțiunii din opoziție, în special PCRM și PLDM, de a susține inițiativa socialiștilor este de fapt o frică.

”Ei se tem să semneze împotriva acestui Guvern. Pentru că demiterea Guvernului duce la alegeri parlamentare anticipate, ceea ce înseamnă moartea parlamentară a PCRM și PLDM. Nici un sondaj de opinie nu le oferă șansa să ajungă în Parlament”.

Separat, el s-a adresat către alegătorii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și le-a propus să analizeze cu atenție evenimentele din Parlament.

„Cînd Vladimir Voronin vine la televiziune și strigă “ Jos Alianța“, nu ai cum să-l crezi. În primul rînd, comuniștii au delegat în această majoritate 14 persoane, i-au creat lui Plahotniuc cea mai mare fracțiune. Și de fiecare dată cînd încercăm să concediem pe un oarecare ministru – cine îl protejează? Liderul permanent al Partidului Comuniștilor, un om de neînlocuit, care are mai multe fețe”.

Vlad Batrîncea este convins că alegătorii au făcut deja o evaluare obiectivă a acțiunilor comuniștilor și abandonul aceastei lupte. El a subliniat că, comuniștii sînt în acest Parlament doar pentru că Partidul Democrat le-a păstrat cîțiva deputați, ca să aibă cine să atace socialiștii.

Socialistul a menționat că, PCRM și PLDM au votat pentru această guvernare, de aceea ei nu vor semnarea moțiunii de cenzură, de aceea ei nu vor să fie audiat ministrul de Externe, Andrei Galbur.

”Din țară au fost expulzați 41 de persoane – 5 diplomați, experți, politicieni, jurnaliști. De ce presa nu are acces în această țară. De ce guvernarea luptă cu presa pe criterii geopolitice?”, a întrebat retoric Vlad Batrîncea.

El a anunțat că, fracțiunea a vrut să informeze despre cum se desemnează ambasadorii, cum se vînd locurile în misiunile diplomatice, cum se gestionează Ministerul Afacerilor Externe.

”Vrem să-l întrebăm pe domnul ministru: de ce statul RM alocă zeci de milioane de lei pentru întreținerea misiunilor diplomatice, iar nivelul investițiilor în economie este unul dramatic?

Vrem să întrebăm: cum se gestionează Ministerul Afacerilor Externe? De ce în cadrul Ministerului au fost angajați mai mulți funcționari fără studii superioare, fără nici o pregătire diplomatică, fără nici o experiență de viață și de diplomație. Chiar și șeful Aparatului ministerului – un oarecare cetățean Sîrbu, numit de domnul Galbur, nu are studii superioare.

Cum poate Ministerul de Externe sau unii diplomați să atace președintele de țară care a fost ales direct de tot poporul? De ce unii ambasadori moldoveni, cînd se duc la Bruxelles sau București pot să afirme că RM este un proiect și un stat vremelnic? De ce ei execută comenzi geopolitice? ”

Vlad Batrîncea a declarat că în acest fel există un atac și asupra activității președintelui țării, ceea ce ține și de programele economice.

”În jumătate de an, Igor Dodon a întreprins eforturi semnificative ce țin de creșterea exportului, apărarea migranților noștri. Și cineva, după ce s-a întors din Statele Unite, ia hotărîrea ca cinci diplomați să fie expulzați prima dată în 25 de ani.

Vlad Batrîncea a subliniat că, socialiștii vor să examineze public aceste probleme, dar nu în mod secret, așa cum au propus comuniștii. Totul s-a facut secret în această țară în ultimii ani. Acordul secret al Alianței, repartizarea Procuraturii Generale, deciziile Guvernului, alocarea banilor”.

Socialistul a menționat că, PSRM nu are ce ascunde. ”Acest parlament vrea să lucreze cu ușile închise, pentru că se teme de opinia publică și de mass-media. Noi nu avem secrete, noi considerăm că trebuie să discutăm cu cetățenii deschis, ceea ce și vom face în continuare”.

Sursa: socialistii.md